Данас 27 година од затварања логора „Силос“

27.01.2023. 08:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас ће бити уприличено обиљежавање 27 година од распуштања злогласног логора „Силос“ у мјесту Тарчин, у општини Хаџићи, у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, од којих 24 није преживјело.

Логор „Силос“ остаће упамћен као један од три највећа логора на територији садашње ФБиХ, али и један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева.

Скуп је заказан на Тргу „Србија“ у Источном Новом Сарајеву, а колона ће кренути са истог мјеста у 11.00 часова.

Парастос ће бити служен у цркви Светих апостола Петра и Павла у Осенику у насељу Пазарић, а долазак испред логора „Силос“ планиран је у 12.40 часова.

Обиљежавање се организује трећи пут, а требало би да присуствују представници институција Републике Српске, града и општина из састава Источног Сарајева.

Већина логораша који су дочекали слободу данас углавном живи у прекоокеанским земљама, далеко од мјеста злочина и злогласног логора који је затворен на Светог Саву 27. јануара 1996. године, и то два мјесеца од парафирања Дејтонског мировног споразума и предвиђеног рока за распуштање логора у БиХ.

Ранија свједочења српских логораша потврђују да је логор „Силос“, који су муслиманске власти основале 11. маја 1992. године у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, имао све елементе злогласног логора „Аушвиц“ из Другог свјетског рата.

У њему су углавном били затворени цивили са подручја Тарчина, Пазарића и других околних мјеста, мушкарци од 14 до 85 година и 11 жена, од којих је једна била у шестом мјесецу трудноће, те 11 резервних војника, заробљених на борбеној линији у Хаџићима.

Најмлађи међу њима био је четрнаестогодишњи Лео Kапетановић, а најстарији осамдесетпетогодишњи Васо Шаренац, који је умро у „Силосу“ на температури која је увијек била за 10 степени нижа од спољашње.

Коментари 0
Повезане вијести
Убијени логораш Јадранко Главаш сахрањен на Новом Зејтинлику Убијени логораш Јадранко Главаш сахрањен на Новом Зејтинлику
Јадранко Главаш, идентификовани логораш, данас ће бити сахрањен на "Новом Зејтинлику" Јадранко Главаш, идентификовани логораш, данас ће бити сахрањен на "Новом Зејтинлику"
Идентификован логораш из “Силоса”, биће сахрањен на “Новом Зејтинлику” Идентификован логораш из “Силоса”, биће сахрањен на “Новом Зејтинлику”
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  6h 28m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  7h 3m
  0
 • Ухапшени приликом примопредаје четири килограма кокаина
  18h 4m
  0
 • Александри Илић потребна помоћ да оде на бањско лијечење
  19h 11m
  0
 • У Планинарском друштву "Гласинац" још један оспособљен водич
  23h 34m
  0