Danas 27 godina od zatvaranja logora „Silos“

27.01.2023. 08:25
0
IZVOR: srna.rs

Danas će biti upriličeno obilježavanje 27 godina od raspuštanja zloglasnog logora „Silos“ u mjestu Tarčin, u opštini Hadžići, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, od kojih 24 nije preživjelo.

Logor „Silos“ ostaće upamćen kao jedan od tri najveća logora na teritoriji sadašnje FBiH, ali i jedan od 126 kazamata na području ratnog Sarajeva.

Skup je zakazan na Trgu „Srbija“ u Istočnom Novom Sarajevu, a kolona će krenuti sa istog mjesta u 11.00 časova.

Parastos će biti služen u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Oseniku u naselju Pazarić, a dolazak ispred logora „Silos“ planiran je u 12.40 časova.

Obilježavanje se organizuje treći put, a trebalo bi da prisustvuju predstavnici institucija Republike Srpske, grada i opština iz sastava Istočnog Sarajeva.

Većina logoraša koji su dočekali slobodu danas uglavnom živi u prekookeanskim zemljama, daleko od mjesta zločina i zloglasnog logora koji je zatvoren na Svetog Savu 27. januara 1996. godine, i to dva mjeseca od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predviđenog roka za raspuštanje logora u BiH.

Ranija svjedočenja srpskih logoraša potvrđuju da je logor „Silos“, koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora „Aušvic“ iz Drugog svjetskog rata.

U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mjesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće, te 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je četrnaestogodišnji Leo Kapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u „Silosu“ na temperaturi koja je uvijek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Leo, najmlađi logoraš iz Silosa Leo, najmlađi logoraš iz Silosa
Sutra obilježavanje 28 godina od zatvaranja logora "Silos" Sutra obilježavanje 28 godina od zatvaranja logora "Silos"
Ubijeni logoraš Jadranko Glavaš sahranjen na Novom Zejtinliku Ubijeni logoraš Jadranko Glavaš sahranjen na Novom Zejtinliku
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 44m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    2h 55m
    2
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    18h 41m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    17h 3m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    19h 17m
    3