Данас 28 година од погибије Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића

07.04.2022. 09:42
0
ИЗВОР: citajfilter.com

Удружење ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса данас обиљежава 28 година од јуначке погибије команданта Недељка Лиздека и војника Сретена Кнежевића, који су животе положили на Босанској међи 7. априла 1994. године.

Из Удружења ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса подсјећају да су у том периоду снаге ВРС изводиле операцију “Звијезда-94” у рејону Горажда.

- Из 1. корпуса тзв. АБиХ су покушали да на правцу Трескавица-Гребак-Горажде пошаљу испомоћ људства у одбрани Горажда, које је било пред падом. Била је ово акција коју је непријатељска страна спроводила под кодним називом „Курир“. Група је уочена 6. априла и кренула је потјера за њом. Наредног дана је лоцирана и у блиској борби разбијена на двије мање групе од којих се једна упутила према Дражином потоку, а друга у село Пијевац. Том приликом је из Трнова упућено појачање у људству, како би се непријатељ спријечио у даљим активностима. На путу према селу Пијевац, на Босанској међи колона наших возила наилази на засједу, гдје приликом борбе гину Лиздек и Кнежевић - наводе из Удружења.

Капетан Недељко Лиздек, командант 4. батаљона Војне Полиције СРК ВРС, рођен је 25. новембра 1951. године од оца Богдана и маке Љепосаве у Мокром, општина Пале. Био је осмо дијете у породици.

Основну школу завршава у Мокром и уписује средњу војну школу у Сарајеву, касарна “Маршал Тито”. Послије завршене војне школе добија чин водника и распоређен је на прву дужност коју обавља у Славонској Пожеги, гдје је провео девет мјесеци.

Наредна дужност га враћа у Сарајево, касарна “Јајце” гдје је послије шест мјесеци прекомандован у 288. батаљон Војне Полиције (ЈНА), који је био смјештен у касарни “Виктор Бубањ”. У 4. (288) батаљону ВП је обављао дужности командира одјељења и командира вода, те је био референт за сузбијање криминалитета у крим служби.

По избијању рата, Лиздек је заједно са својим саборцима 24. маја 1992. године напустио касарну “Виктор Бубањ” и учествовао у формирању 4. батаљона Војне полиције ВРС.

У 4. батаљону је обављао дужност замјеника команданта батаљона, а на чело батаљона долази у августу 1993. године.

Капетан Лизек је погинуо 07. априла 1994. године у акцији ликвидације диверзантско- терористичке групе на Босанској међи.

Иза себе је оставио супругу Љубицу, те синове Милорада и Миломира.

Одликован је медаљом Заслуга за народ и орденом Милоша Обилића.

Војник Сретен Кнежевић био је дипломирани инжењер геодезије. Као асистент је радио на Грађевинском факултету у Сарајеву. Одликован орденом Његоша 3. реда.

Представници Удружења ће данас положити вијенце на гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу гдје је сахрањен Кнежевић и породичном гробљу Поткрајеви у Мокром гдје је сахрањен Лиздек.

Коментари 0
Повезане вијести
Oбиљежено 30 година од формирања Прве романијске пјешадијске бригаде Oбиљежено 30 година од формирања Прве романијске пјешадијске бригаде
Служен помен за страдале мјештане Брезја Служен помен за страдале мјештане Брезја
Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО) Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  23h 18m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  10h 30m
  1
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  11h 28m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  9h 30m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  8h 16m
  0