Данас ће бити обиљежено 29 година од злочина над Србима у Јабуци

23.07.2021. 09:07
0
ИЗВОР: Срна

У Фочи ће данас бити обиљежено 29 година од злочина који је муслиманска војска из Горажда починила у фочанској Јабуци, гдје су свирепо убијена 43 српска мјештанина.

Тим поводом на гробље Божовац у Фочи биће положено цвијеће и запаљене свијеће.

У зору 23. јула 1992. године, припадници такозване Армије БиХ у нападу на шире подручје Јабуке убили су 43 српска мјештанина, што је било прво масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату.

У 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског мировног споразума припала Федерацији БиХ, муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Убијени су и слијепа старица Милка Ковач, непокретна Зорка Симовић, партизански ветеран из Другог свјетског рата, јунак из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милош Вуковић, старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Како свједоче преживјели Срби, имена злочинаца су позната, неки су и саслушавани, али за злочин у фочанској Јабуци, још се чека на подизање оптужница.

На Градском гробљу Божовац, гдје су након Дејтонског споразума и егзодуса преосталих Срба из Јабуке пренесени посмртни остаци, родбина страдалих и општинске делегације у 11.00 часова прислужиће свијеће и положити цвијеће.

Парастос убијеним Јабучанима сваке године служи се на Преображење, 19. августа, у цркви у Јабуци, која је 23. јула 1992. минирана и до темеља срушена.

Црква је прилозима вјерника обновљена 2005. године.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Одата почаст српским борцима палим на Јасику Одата почаст српским борцима палим на Јасику
У недјељу на Јасику парастос за погинуле борце ВРС У недјељу на Јасику парастос за погинуле борце ВРС
Најчитаније
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    7h 18m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    9h 32m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    10h 20m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    4h 8m
    2
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    1h 50m
    0