Данас гласање о резолуцији о Сребреници

23.05.2024. 09:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Генерална скупштина УН данас би требало да разматра нацрт резолуције о Сребреници коју је бошњачки дио мисије БиХ при УН иницирао самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, а чији су предлагачи Њемачка и Руанда.

Њемачка ће једина имати уводну ријеч на сједници и тражиће подршку за предложену резолуцију о Сребреници на дебати у којој ће учествовати предсједник Србије Александар Вучић.

За усвајање резолуције која неће бити обавезујућа биће потребна проста већина чланица – што уобичајено износи 97 држава од 193, колико их укупно има.

Резолуцију у којој се дешавања из јула 1995. године у Сребреници квалификују као “геноцид” ће представити стални представник Њемачке у УН Антје Лендерце, која је била најактивнија у антисрпској кампањи и у прикупљању гласова за документ и, између осталог, путовала у Кенију и латиноамеричке земље борећи се за сваки глас против српског народа.

У делегацији Србије, осим Вучића, је и министар спољних послова Србије Марко Ђурић.

Предлагачи резолуције о Сребреници су Њемачка и Руанда, а међу коспонзорима су Албанија, Бугарска, Француска, Хрватска, Италија, Словенија, Сјеверна Македонија, Шведска, Турска, Велика Британија и САД.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче документ у којем указује да је, супротно одредбама Анекса четири, Нацрт резолуције о Сребреници сачињен и достављен Генералној скупштини УН без учешћа или одобрења Предсједништва БиХ и без икаквог консензуса унутар БиХ.

У документу се истиче да Народна скупштина Српске упућује протест као одговор на потезе предузете у оквиру неформалне групе држава “међурегионалног језгра” која је Генералној скупштини УН доставила коначни Нацрт резолуције УН о геноциду у Сребреници.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упутио је јуче већини амбасада западних земаља и великом броју других држава усвојени документ “Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права”.

Стална мисија Србије при УН апеловала је на коспонзоре резолуције да, у интересу свих, а прије свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осјетљивом питању које захтијева консензус.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.

Послије више одгађања, спорна резолуција би требало да се нађе на дневном реду Генералне скупштине УН од 10.00 до 13.00 часова по локалном времену, односно од 16.00 до 19.00 часова по средњоевропском.

Прије девет година Русија је уложила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Коментари 0
Повезане вијести
Омладински музички фестивал Источна Илиџа - онлајн гласање за финалисте Омладински музички фестивал Источна Илиџа - онлајн гласање за финалисте
Вучић: Многи у сали били запрепашћени резултатима гласања Вучић: Многи у сали били запрепашћени резултатима гласања
Гeнерална скупштина УН усвојила резолуцију о Сребреници! Гeнерална скупштина УН усвојила резолуцију о Сребреници!
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 29m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 52m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 25m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 22m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 13m
    0