Данас је Свјетски дан вода

22.03.2022. 08:32
0
ИЗВОР: Srna

Свјетски дан вода сваке године се обиљежава 22. марта да би се скренула пажња на подизање свијести јавности и усмјеравања глобалне пажње на значај и важност воде.

Овај, 21. вијек је вијек воде и јасно је већ данас да је егзистенцијални проблем човјечанства све већи мањак воде за пиће. Може се сматрати сретним онај ко има неометан приступ чистој и питкој води.

Водни ресурси су угрожени због раста броја становника, све веће потражње воде у пољопривреди и индустрији, као и усљед повећања посљедица климатских промјена. Чак 129 земаља није на путу да до 2030. године уведе потпуно одрживо управљање водним ресурсима и тренутна стопа напретка мора да се удвостручи, саопштио је УН.

Осим тога, већи број земаља има проблем због недостатка података о квалитету подземних вода, као и квалитету вода ријека и језера.

Кампања овогодишњег Свјетског дана вода носи назив "Подземне воде: учинимо невидљиво видљивим" јер, како се истиче, подземне воде, иако невидљиве, имају велики утицај на живот.

Европска повеља о води наглашава да без воде нема живота, да је она драгоцјено добро неопходно у свакој људској дјелатности и да њени ресурси нису неисцрпни.

Повеља упозорава и на то да мијењати квалитет воде значи угрожавати живот човјека и осталих живих бића, која од воде зависе.

Ако се вода послије употребе враћа у природну средину, то не смије бити на штету других корисника. Одржавање одговарајућег биљног покривача, првенствено шумског, од велике је важности за очување водних ресурса.

Добро управљање водама мора се планирати и регистровати законом. Вода је заједничко насљедство и њену вриједност морају сви да познају. Задатак човјечанства је да воду рационално користи јер она не зна за границе, она је заједничка.

Вредновање воде значи препознавање и разматрање свих разноликих благодати и ризика које вода пружа, а обухвата њене економске, социјалне и еколошке димензије, као и разнолика културна и религијска значења.

Вриједност воде је много већа од њене цијене, јер има огромну важност за домаћинства, здравство, културу, образовање, економију и интегритет животне средине.

Коментари 0
Повезане вијести
Рибари Пала радно обиљежили Свјетски дан вода (ФОТО) Рибари Пала радно обиљежили Свјетски дан вода (ФОТО)
Приступ јавној водоводној мрежи има око 80 одсто становништва Приступ јавној водоводној мрежи има око 80 одсто становништва
Ликовни конкурс за предшколце и основце поводом Свјетског дана вода Ликовни конкурс за предшколце и основце поводом Свјетског дана вода
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    10h 15m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    10h 21m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    10h 19m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    9h 10m
    0
  • Затворена ликовна колонија младих талената
    23h 37m
    0