Danas je Svjetski dan voda

22.03.2022. 08:32
0
IZVOR: Srna

Svjetski dan voda svake godine se obilježava 22. marta da bi se skrenula pažnja na podizanje svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pažnje na značaj i važnost vode.

Ovaj, 21. vijek je vijek vode i jasno je već danas da je egzistencijalni problem čovječanstva sve veći manjak vode za piće. Može se smatrati sretnim onaj ko ima neometan pristup čistoj i pitkoj vodi.

Vodni resursi su ugroženi zbog rasta broja stanovnika, sve veće potražnje vode u poljoprivredi i industriji, kao i usljed povećanja posljedica klimatskih promjena. Čak 129 zemalja nije na putu da do 2030. godine uvede potpuno održivo upravljanje vodnim resursima i trenutna stopa napretka mora da se udvostruči, saopštio je UN.

Osim toga, veći broj zemalja ima problem zbog nedostatka podataka o kvalitetu podzemnih voda, kao i kvalitetu voda rijeka i jezera.

Kampanja ovogodišnjeg Svjetskog dana voda nosi naziv "Podzemne vode: učinimo nevidljivo vidljivim" jer, kako se ističe, podzemne vode, iako nevidljive, imaju veliki uticaj na život.

Evropska povelja o vodi naglašava da bez vode nema života, da je ona dragocjeno dobro neophodno u svakoj ljudskoj djelatnosti i da njeni resursi nisu neiscrpni.

Povelja upozorava i na to da mijenjati kvalitet vode znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića, koja od vode zavise.

Ako se voda poslije upotrebe vraća u prirodnu sredinu, to ne smije biti na štetu drugih korisnika. Održavanje odgovarajućeg biljnog pokrivača, prvenstveno šumskog, od velike je važnosti za očuvanje vodnih resursa.

Dobro upravljanje vodama mora se planirati i registrovati zakonom. Voda je zajedničko nasljedstvo i njenu vrijednost moraju svi da poznaju. Zadatak čovječanstva je da vodu racionalno koristi jer ona ne zna za granice, ona je zajednička.

Vrednovanje vode znači prepoznavanje i razmatranje svih raznolikih blagodati i rizika koje voda pruža, a obuhvata njene ekonomske, socijalne i ekološke dimenzije, kao i raznolika kulturna i religijska značenja.

Vrijednost vode je mnogo veća od njene cijene, jer ima ogromnu važnost za domaćinstva, zdravstvo, kulturu, obrazovanje, ekonomiju i integritet životne sredine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ribari Pala radno obilježili Svjetski dan voda (FOTO) Ribari Pala radno obilježili Svjetski dan voda (FOTO)
Pristup javnoj vodovodnoj mreži ima oko 80 odsto stanovništva Pristup javnoj vodovodnoj mreži ima oko 80 odsto stanovništva
Likovni konkurs za predškolce i osnovce povodom Svjetskog dana voda Likovni konkurs za predškolce i osnovce povodom Svjetskog dana voda
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    2h 24m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    2h 29m
    1
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    15h 51m
    0
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    3h 21m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    3h 35m
    0