Данас најдепресивнији дан у години

16.01.2023. 13:27
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Јануар није једини мјесец у години који има 31 дан, па ипак многи људи сматрају да је први мјесец и онај најдужи у години. Наука има објашњење за то.

Зашто велики број људи има утисак да јануар и превише дуго траје?

Одговор је унутаршњи допамински сат односно допамин, хормон који је стимулисан задовољством, уживањима, успјесима… Како пише Неwстатесман.цом који доноси дио студије која се бавила овом темом, допамин се често ослобађа током новембра и децембра због новогодишњих и божићних празника односно припреме тих празника због чега су људи скоро нон стоп заузети организацијом, фокусирани на лијепе догађаје и нема “паузе” која може да узрокује депресивност.

У јануару се након 10 дана славља и еуфорије то зауставља, успорава се допамински сат па се чини да вријеме спорије тече. Све то може да изазове осјећај депресије због чега се и први мјесец у години сматра најдепресивнијим у години. А ту је још један разлог.

Сваки трећи понедјељак у јануару односно Плави понедјељак сматра се најдепресивнијим даном у години због свега наведеног. Ове године ту незахвалну титулу понијеће 16. јануар, преноси Жена Блиц.

Са депресијом се према одређеној статистици бори ко пет одсто становништва Србије. За овај период годиневезује се и такозвана сезонска, зимска депресија, која више погађа жене него мушкарце, наводи се на сајту Британске здравствене службе, али од које нико није заштићен.

Читајте све о превентиви анксиозности и депресије.

Ако се осјећате лоше, реците то људима у свом окружењу. Обратите пажњу на људе око себе и реагујте на све што вам се учини као знак упозорења и сигнал за депресију.

Коментари 0
Повезане вијести
Пресјек стања: Гдје смо након годину дана борбе с вирусом Пресјек стања: Гдје смо након годину дана борбе с вирусом
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 53m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 28m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 15m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    1h 56m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 26m
    0