Данас најдепресивнији дан у години

16.01.2023. 13:27
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Јануар није једини мјесец у години који има 31 дан, па ипак многи људи сматрају да је први мјесец и онај најдужи у години. Наука има објашњење за то.

Зашто велики број људи има утисак да јануар и превише дуго траје?

Одговор је унутаршњи допамински сат односно допамин, хормон који је стимулисан задовољством, уживањима, успјесима… Како пише Неwстатесман.цом који доноси дио студије која се бавила овом темом, допамин се често ослобађа током новембра и децембра због новогодишњих и божићних празника односно припреме тих празника због чега су људи скоро нон стоп заузети организацијом, фокусирани на лијепе догађаје и нема “паузе” која може да узрокује депресивност.

У јануару се након 10 дана славља и еуфорије то зауставља, успорава се допамински сат па се чини да вријеме спорије тече. Све то може да изазове осјећај депресије због чега се и први мјесец у години сматра најдепресивнијим у години. А ту је још један разлог.

Сваки трећи понедјељак у јануару односно Плави понедјељак сматра се најдепресивнијим даном у години због свега наведеног. Ове године ту незахвалну титулу понијеће 16. јануар, преноси Жена Блиц.

Са депресијом се према одређеној статистици бори ко пет одсто становништва Србије. За овај период годиневезује се и такозвана сезонска, зимска депресија, која више погађа жене него мушкарце, наводи се на сајту Британске здравствене службе, али од које нико није заштићен.

Читајте све о превентиви анксиозности и депресије.

Ако се осјећате лоше, реците то људима у свом окружењу. Обратите пажњу на људе око себе и реагујте на све што вам се учини као знак упозорења и сигнал за депресију.

Коментари 0
Повезане вијести
Пресјек стања: Гдје смо након годину дана борбе с вирусом Пресјек стања: Гдје смо након годину дана борбе с вирусом
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  15h 15m
  7
 • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
  5h 10m
  0
 • Пренос утакмице Србија – Данска на Тргу Републике Србије
  12h 39m
  1
 • Џудо савез Републике Српске: Ванредна скупштина није сазвана у складу са законом и статутом
  10h 40m
  0
 • Ухапшено лице које је управљало рингишпилом
  13h 52m
  0