Данас о статусу српског језика и писма

07.10.2021. 08:44
0
ИЗВОР: Срна

Округли сто о статусу српског језика и писма биће одржан данас у Источном Сарајеву, а говориће се о томе да ли је потребна институционализација ћирилице, да ли је потребно кажњавати њено некоришћење и да ли ће се формализовати у правном регистру.

Из Матичне библиотеке су навели да је српски језик у посљедњих неколико деценија почео да губи знатан дио своје територије и говорника, посебно са осамостаљењем истојезичких република бивше СФРЈ које су промовисале његове варијанте у стандардне језике са дјелимично другачијом нормом и радикално другачијим именом језика - хрватским, "босанским" и црногорским.

Посљедице тог процеса су бројне, истакнуто је у саопштењу гдје се сумарно огледају у распарчавању његовог културног насљеђа - за српске ћириличне споменике отимају се сви и проглашавају их својим, редефинише се његов и идентитет његових говорника, чији је однос према употреби језика мање-више немаран.

Указује се да је срозавање писаног и говорног стандарда српског језика примјетно на сваком кораку, посебно у писаним и говорним медијима, али, нажалост, и у образовном систему, чему је допринијела досадашња небрига политике и нејединство најутицајнијих српских лингвиста у вези са идентитетом језика и у њему остварене културе.

Округли сто организују Матична библиотека Источно Сарајево и Катедра за србистику Филозофског факултета на Палама, а учествоваће професори овог факултета Милош Ковачевић, Миланка Бабић и Саша Кнежевић. Најављен је долазак и помоћника министра за културу Републике Српске Тање Ђаковић.

Почетак је заказан за 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Промоција књиге Љиљане Николић Мајмуновић „Путевима моје душе“ Промоција књиге Љиљане Николић Мајмуновић „Путевима моје душе“
Ковачевић: Крајње вријеме да српски језик буде обавезан на факултетима Ковачевић: Крајње вријеме да српски језик буде обавезан на факултетима
Укидање наставе на српском порука Србима да се асимилују или иселе Укидање наставе на српском порука Србима да се асимилују или иселе
Најчитаније
 • Привремене обустава саобраћаја на подручју града Источно Сарајево
  20h 48m
  0
 • Невријеме у Њемачкој
  15h 9m
  0
 • Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)
  14h 58m
  0
 • Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
  17h 49m
  0
 • Димитрије Игњић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  19h 25m
  1