Danas o statusu srpskog jezika i pisma

07.10.2021. 08:44
0
IZVOR: Srna

Okrugli sto o statusu srpskog jezika i pisma biće održan danas u Istočnom Sarajevu, a govoriće se o tome da li je potrebna institucionalizacija ćirilice, da li je potrebno kažnjavati njeno nekorišćenje i da li će se formalizovati u pravnom registru.

Iz Matične biblioteke su naveli da je srpski jezik u posljednjih nekoliko decenija počeo da gubi znatan dio svoje teritorije i govornika, posebno sa osamostaljenjem istojezičkih republika bivše SFRJ koje su promovisale njegove varijante u standardne jezike sa djelimično drugačijom normom i radikalno drugačijim imenom jezika - hrvatskim, "bosanskim" i crnogorskim.

Posljedice tog procesa su brojne, istaknuto je u saopštenju gdje se sumarno ogledaju u rasparčavanju njegovog kulturnog nasljeđa - za srpske ćirilične spomenike otimaju se svi i proglašavaju ih svojim, redefiniše se njegov i identitet njegovih govornika, čiji je odnos prema upotrebi jezika manje-više nemaran.

Ukazuje se da je srozavanje pisanog i govornog standarda srpskog jezika primjetno na svakom koraku, posebno u pisanim i govornim medijima, ali, nažalost, i u obrazovnom sistemu, čemu je doprinijela dosadašnja nebriga politike i nejedinstvo najuticajnijih srpskih lingvista u vezi sa identitetom jezika i u njemu ostvarene kulture.

Okrugli sto organizuju Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Katedra za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama, a učestvovaće profesori ovog fakulteta Miloš Kovačević, Milanka Babić i Saša Knežević. Najavljen je dolazak i pomoćnika ministra za kulturu Republike Srpske Tanje Đaković.

Početak je zakazan za 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO) U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika
Najčitanije
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    15h 15m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    22h 50m
    0
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 18m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    13h 37m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    20h 48m
    0