Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу

22.04.2024. 08:30
0
ИЗВОР: katera.news

У оквиру обиљежавања Дана одбране Илиџе биће служен парастос за погинуле и умрле борце у Спомен-цркви Светог великомученика Димитрија на Вељинама.

Помен ће бити служен у 11.00 часова, а како је најављено из општинске Борачке организације Илиџански борац“, у 12.00 часова предвиђено је полагање цвијећа на спомен-обиљежја Полицијске станице Кула и Оклопног батаљона на Добрињи четири.

У 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево премијерно ће бити приказан документарни филм под називом „Илиџа 22. април 1992. године“.

Филм доноси причу о храбрости и жртвама Срба тада Српске Илиџе који су тог дана одбранили свој народ и територију.

Први напада на Илиџу догодио 22. априла 1992. године и тог дана је погинуло 12 српских родољуба, а осам је отето из транспортера на аеродромској писти, за шта до данас нико није одговарао.

За одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Овдашње српско становништво је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено продручје припало ФБиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

Други напад на Илиџу био је 14. маја 1992. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 35m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 31m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    22h 0m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 35m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 28m
    0