Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu

22.04.2024. 08:30
0
IZVOR: katera.news

U okviru obilježavanja Dana odbrane Ilidže biće služen parastos za poginule i umrle borce u Spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na Veljinama.

Pomen će biti služen u 11.00 časova, a kako je najavljeno iz opštinske Boračke organizacije Ilidžanski borac“, u 12.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na spomen-obilježja Policijske stanice Kula i Oklopnog bataljona na Dobrinji četiri.

U 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo premijerno će biti prikazan dokumentarni film pod nazivom „Ilidža 22. april 1992. godine“.

Film donosi priču o hrabrosti i žrtvama Srba tada Srpske Ilidže koji su tog dana odbranili svoj narod i teritoriju.

Prvi napada na Ilidžu dogodio 22. aprila 1992. godine i tog dana je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a osam je oteto iz transportera na aerodromskoj pisti, za šta do danas niko nije odgovarao.

Za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Ovdašnje srpsko stanovništvo je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je odbranjeno prodručje pripalo FBiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

Drugi napad na Ilidžu bio je 14. maja 1992. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO) Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    17h 24m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    18h 8m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    22h 13m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    22h 17m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    7h 44m
    0