Данас Побусани понедјељак

24.04.2023. 09:08
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Српска православна црква обиљежава Побусани понедјељак, односно “Васкрс за мртве”, дан када се уређују гробови преминулих и када се на гробља износе фарбана јаја. Такође, свјежа јаја се данас дијеле и сиротињи.

Од Васкрса до Побусаног понедјељка не пале се свијеће за мртве јер се вјерује да су сви васкрсли. Први дан послије Томине недјеље је Побусани понедјељак. Обичај је на данашњи дан побусати, односно уредити и од корова очистити бусење на гробовима, по чему је овај понедјељак и добио име.

Такође, вјерује се да на овај дан треба засадити бусење зелене траве, односно, уколико је то могуће засадити биљку на гробном мјесту покојника.

Они који данас излазе на гробове стављају обојена јаја, уз поздрав: “Христос васкрсе”, чиме се радост највећег хришћанског празника преноси и на оне који више нису са нама. Зато се овај дан зове и “Васкрс за мртве”.

Фарбају се јаја у црвену боју

У већини мјеста јаја се боје посебно овога јутра, обавезно у црвену боју и без шара. Понегдје се износе јаја од Васкрса, понегдје обојена на Свијетли петак. У неким крајевима јаја се и туцају о споменик.

Претпоставља се да је обележавање Побусаног понедељка преузето од Руса, код којих се зове Радоњица. У Србији носи још и назив “Ружичало”, по обичају братимљења младих.

Коментари 0
Повезане вијести
Вјерници данас обиљежавају Побусани понедјељак Вјерници данас обиљежавају Побусани понедјељак
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 50m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 52m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 53m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 45m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 20m
    1