Данас празник Свете Текле

07.10.2023. 09:17
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас празник Свете првомученице Текле Равноапостолне.

У Старој православној цркви Светог Архангела Михаила у Сарајеву чува се дио светих моштију Свете Текле - њена десна рука.

Према традицији, у овој цркви у Сарајеву на тај дан освештава се вода благосиљањем руком светитељке, а у трократном опходу око храма носе се мошти Свете Текле.

Света Текла живјела је у вријеме апостола Павла и била му помоћница у проповиједању Јеванђеља Христовог. То Јеванђеље и проповиједање утврдила је мученичком смрћу и зато се назива првомученица, али и равноапостолна, јер је била помоћница апостола Павла.

Дио светих моштију Свете Текле налази и у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. Десну руку првомученице Текле донио је из Антиохије у Србију први српски архиепископ Свети Сава 1233. године, а патријарх српски Арсеније Четврти Јовановић ју је 1733. године поклонио Старој православној цркви у Сарајеву.

Њену свету десницу митрополит сарајевски Сава Косановић однио је 1873. године у Русију гдје је за њу израђена бисерна рукавица са наруквицом.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом служи на празник Свете Текле у Старој цркви на Башчаршији Митрополит Хризостом служи на празник Свете Текле у Старој цркви на Башчаршији
Сутра празник Свете Текле Сутра празник Свете Текле
Молитвама Свете Текле Стара црква окупља сарајевске Србе (ФОТО) Молитвама Свете Текле Стара црква окупља сарајевске Србе (ФОТО)
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 28m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    10h 44m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 0m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 22m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 10m
    0