Данас су Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија

30.09.2019. 12:00
0
ИЗВОР: Срна

Вјерници Српске православне цркве данас славе Љубав, Веру и Наду, свете мученице којима је мајка Софија дала ова имена по узору на врлине које је проповиједао Исус Христос.

Софија је била удовица и сама је у Риму подизала своје ћерке Веру која је имала 12 година, Наду 10 и Љубав девет година.

Када су у вријеме цара Хадријана почела хапшења хришћана, Софија је са ћеркама заробљена и изведена пред цара. Након што су одбиле да се одрекну своје вјере и принесу жртве богињи Артемиди, Хадријан је наредио мучење Софијиних ћерки иако су биле дјевојчице.

Изведене пред цара све четири, држећи се за руке смјерно али одлучно исповједише вјеру у Христа Господа и одбише да приносе жртве идолској богињи Артемиди. Мајка Софија је савјетима охрабривала ћерке, да би истрајале до краја.

-Ваш небесни љубитељ Исус Христос јесте здравље вјечно, красота неисказана и живот бесмртни. И када тјела ваша буду муком уморена, Господ ће вас обући у нетрулежност, и ране на вашим тијелима ће засијати на небу као звијезде-, храбрила их је мајка.

Све једну по једну мучитељи су мучили страшним мукама, најприје Веру, па Наду, па Љубав. Тукли су их, сјекли, бацали у огањ и у врелу смолу, и најзад једну за другом мачем посјекли.

Мртва тијела својих ћерки, Софија је однијела изван града и тамо сахранила. Остала је на њиховом гробу три дана и три ноћи молећи се Богу, и у томе предаде дух свој Богу хитајући у рајска насеља, гдје су је блажене душе њених славних ћерки чекале.

Православни хришћани на овај дан треба да се уздрже од злих мисли и посвете се љубави према ближњем.

Данашњи празник нарочито је посвећен мајкама и ћеркама, а стари обичај каже да би данас свака мајка требало да купи неку ситницу ћерки, и још важније, да што више времена проведе са њом и покаже јој своју љубав. То је, уосталом, и највећи од свих поклона.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Данас Теодорова субота Данас Теодорова субота
Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 23m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    5h 34m
    5
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    21h 20m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    19h 42m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    21h 56m
    3