Данас Свети Симеон Мироточиви

26.02.2024. 08:11
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска православна црква данас прославља Светог Симеона Мироточивог, оца Светог Саве и оснивача династије Немањић која је владала српским земљама више од два вијека.

Свети Симеон је монашко име Стефана Немање, утемељивача династије Немањића. Рођен је у Рибници код Подгорице око 1114. године, а умро је на данашњи дан 1199. године у Хиландару. Због чудотворног течења мира из његових моштију, прозван је Мироточивим.

Био је велики владар српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ православља, прогонитељ јереси.

Кажу да је овај моћни ратник своје земље био милосрдни човек, дарежљив према сиротињи.

Успоставивши мир са околним земљама, 1196. године, одрекао се пријестола у корист средњег сина, касније првог краља из династије Немањића - Стефана Првовјенчаног.

Већ сутрадан се замонашио, у манастиру Студеница, гдје је добио име Симеон. Потом одлази у манастир Ватопед, на Светој гори, код најмлађег сина, тада монаха Саве, касније Светог Саве.

Заједно су обновили манастир Хиландар, који су добили од византијског цара. Стефан Немања је ту поживио само седам мјесеци прије смрти. Мошти су му касније пренијете у Студеницу, његову задужбину.

Винова лоза, изникла из његовог привременог гроба у Хиландару, и данас рађа чудотворно грожђе чији плодови помажу паровима да добију дјецу.

Житије Стефана Немање је остало написано у неколико верзија. Описали су га његови синови- Свети Сава и Стефан Првовјенчани, као и јеромонах Доментијан.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Данас Теодорова субота Данас Теодорова субота
Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство Нацрт закона о родном идентитету угрожава светињу живота и људско достојанство
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 2m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 17m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    22h 8m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 35m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 27m
    0