Данас у Београду уручење ,,Златне сове“ и ,,Совице“

04.09.2020. 10:22
0
ИЗВОР: Srna

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске, у сарадњи са Представништвом Српске у Србији организоваће данас у Београду уручење овогодишњих књижевних награда „Златна сова“ и „Совица“.

Уручење награда биће организовано на Дан Завода за уџбенике и наставна средства – 4. септембра у просторијама Представништва Републике Српске у Србији, саопштено је из Завода.

Награда „Совица“ за најбољу необјављену књигу за дјецу биће уручена књижевници Вери Приљевој из Новог Сада за рукопис „Чос“, који говори о честим проблемима данашње дјеце, а ријетко заступљеним у књижевности за дјецу, социјалној раслојености, о стварним вриједностима, искреном пријатељству, важности породице и друштвеном активизму.

Добитник овогодишње „Златне сове“ је књижевник Радисав Милић из Смедерева за роман „У кругу“ који описује готово пун животни круг, који у коначном свођењу рачуна, у исходишту прошлог, садашњег и оног што је човјеку још преостало у неизвијесној и варљивој будућности – остаје празан, неиспуњен и натопљен осјећањем промашености, узалудности и бескрајне самоће.

Другонаграђени рукопис је под називом „Чак и у Хуенти“ књижевнице Надежде Пурић Јовановић из Београда, а трећа награда остаје у Републици Српској аутору Бранку Јовичићу из Брода за рукопис „Давно испричане приче“, којем ће награда бити накнадно уручена.

Књижевна награда издавачке куће „Завод за уџбенике и наставна средства“ Источно Ново Сарајево обухвата плакету /повељу/ за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000 КМ и 20 примјерака романа.

Друга награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 2.000 КМ и 20 примјерака романа.

Трећа награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 1.000 КМ и 20 примјерака романа.

Награда „Совица“ подразумијева плакету, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, ауторску накнаду у износу од 1.000 КМ, те 20 примјерака објављеног дјела.

С обзиром на компликације изазване пандемијом вируса корона и на чињеницу да је већи број награђених аутора из Србије одлучено је да уручење награда буде у Београду како би у потпуности заштитили ауторе, чланове жирија и запослене у Заводу за уџбенике.

Уручење награда заказано је за 12.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    10h 32m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    12h 51m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    13h 18m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    15h 58m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    8h 39m
    0