Данашњу сједницу СО Пале обиљежила расправа око земљишта на Јахорини

27.12.2021. 15:52
8
ИЗВОР: Катера

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су на данашњој сједници Приједлог буџета општине Пале за 2022. годину у износу од 16.600.000 КМ.

На данашњој сједници највећу расправу између одборника и начелника општине изазвале су иницијативе око измјена регулационих планова на Јахорини, тачније двије које се односе на препродају земље која је раније била у власништву општине.

У Клубу Српске демократске странке (СДС) кажу да је Олимпијски центар „Јахорина“ препродао земљу коју су раније купили од општине Пале, те да тиме прекршен раније закључени купопродајни уговор.

Слика


Одборник СДС у СО Пале Марко Сикима каже да је прошли сазив одборника у Скупштини општине Пале усвојио одлуку да ОЦ „Јахорина“ прода 7.500 квадратних метара земљишта за реализацију инфраструктурних пројеката од важности за овај центар, попут каскадног паркинга и полазне станице гондоле.

Међутим, како каже Сикима, изградња полазне станице гондоле јесте реализована, али на трећини парцеле која је продата ОЦ „Јахорина“, који је даље, према његовим ријечима, остатак парцеле препродао физичком лицу и том приликом зарадио 1,6 милиона КМ.

- Што се тиче каскадног паркинга на Пољицама, он није изграђен како је било најављено и ту парцелу је ОЦ „Јахорина“ препродала другом физичком лицу, који ту намјерава да гради хотел. То лице је поднијело иницијативу СО Пале за измјену регулационог плана и њу је скупштинска већина усвојила – каже Сикима истичући да је то скандалозно кршење уговора између двије наведене стране.

Он истиче да по овом питању требају реаговати и надлежне институције, јер је уговор прекршен и да би исти требао бити раскинут, а земљиште на Јахорини враћено општини Пале на управљање.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Сикима је истакао да су подржали Приједлог буџета општине Пале за 2022. годину, те истакао да су имали прилику на позив власти учествовати у креирању истог.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је тачно да је општина продала земљиште ОЦ „Јахорина“ по цијени од 300 КМ по метру квадратном, али да морају цијенити све оно што је урађено на планини и да то иде само у корист општине.

- Јахорина представља туристичку дестинацију број један и ми не можемо ићи толико ниско и улазити у то да ли они препродају те локације или не. На СО Пале је да подржи било које покретање иницијатива и то не значи аутоматски да ће та иницијатива бити усвојена – каже Југовић.

Југовић истиче да општина Пале има одређене бенефите са Јахорине по питању накнада од ренте и вањског уређења објеката, те да морају подржати одређене инвеститоре.

Он је за буџет рекао да је инвестициони, да се у наредној години очекује мноштво пројеката, те да су то пројекти корисни за становништво ове општине.

Клуб одборника ПДП у СО Пале био је уздржан по питању Приједлога буџета за 2022. годину, а њихов данашњи амандман да се из буџетске резерве издвоји новац у износу од 48.500 КМ за помоћ радницима Дома здравља „Пале“ је одбијен.

Слика


Тошић каже да су предложили да се радницима Дома здравља „Пале“, који пружају здравствену заштиту за преко 22.000 становника општине Пале исплати једнократна новчана помоћ у износу од 500 КМ.

- Начелник је то одбио правдајући инфoрмацијом да су већ „интервенисали“ да радници Дома здравља „Пале“ добију заостале плате из неког прошлог времена – каже Тошић.

Он је  по питању усвајања иницијатива за измјену регулационог плана на Јахорини рекао да се таква пракса гласања скупштинске већине коси са оним што су исти усвојили на Скупштини општине Пале у фебруару ове године.

- Сада имамо фрапантне податке које смо чули за говорницом, да је због масовне изградње на Јахорини доведено у питање извориште врела Влаховићи, које је загађено, појављују се бактерије, а у прилог томе иде непланска изградња – каже Тошић.

Тошић додаје да се на Двориштима у посљедње вријеме гради све већи број објеката, као и велики број септичких јама, гдје нема „метра“ канализационе мреже, како он каже.

 

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Лане Милане 30.12.2021. 06:07
    Да је Тошићев приједлог дошао из нпр. демоса (као што је то недавно био случај у Угљевику), сигурно би био прихваћен, овако је владајућа странка јасно ставила до знања да ће прије ићи на штету свих нас него прихватити племенит приједлог ког се они нису сјетили или га се нису хтјели сјетити.
  • Generic placeholder image
    Boro 29.12.2021. 15:35
    Nisu samo odbornici krivi rade sta im nacelnici narede zalosno je da jedna ulica 3 april u Palama nikad nije asvaltirana.Urbanizam privatizovan pogledajte samo incijative i tendere za ciscenje i odrzavanje puteva.Sala za festu opstine je takode u sukobu interesa vlasnika i funkcionera opstine.
  • Generic placeholder image
    Antilokalisti 29.12.2021. 10:44
    Sve su to fol lokalpatriote a sve rade protiv lokaliteta i naroda sa lokaliteta koji ih je "izabrao". Nema tu nijednog koji radi za narodni interes. Sve to radi samo zbog sebe. Da im upolovite primanja, izuzmete iz mogućnosti da bilo šta što se dotiče njihove odborničke funkcije sebi mogu pribaviti u korist dok im traje odbornički mandat, a udvostručite im odgovornost, vi nijednog sada kog tu gledate ne biste nikad više vidjeli u odborničkim klupama.
  • Generic placeholder image
    @Boro 29.12.2021. 00:28
    Njima je interes da Dodik odnese pare u Laktaše, da se ne lažemo :)
  • Generic placeholder image
    Boro 28.12.2021. 17:06
    Sto se tice nacelnika opstine taj ti radi u RUKAVICAMA vise je ovo za Mila on je dobar covjek al se upleo sa duducima podvaljuju mu nelegalne radnje poceli su prodavati i pristupne puteve,naplacuju rentu za prvu zonu a nista ulazu u istu cekaju OC da im asvaltira ulicu Milosa Crnjanskog.U stvari trba to sve pripojiti OC jer je jedino njima interes da to dobro funkcionise.
  • Generic placeholder image
    @Boro 27.12.2021. 20:03
    Da načelnika urbanizma vrte oko malog prsta sumnjam, to je najpametniji čovjek u Opštinskoj upravi, već radi sa budalama i dudicima...Ne može im ništa objasniti. Ako misliš da neko vrti načelnika opštine jer je on poštenjačina, onda si mnogo naivan...
  • Generic placeholder image
    Boro 27.12.2021. 19:10
    Tako je to kad se urbanizam ponasa da im je to cacevina.Rade sta hoce podvaljuju podatke daju prosirenja na prilaznim putevima,nema parkinga valjda im niko neplaca.Nacelnika vrte oko malog prsta jer se niusta ne razumije.Ima tu masa stvari al najbolje je da to sve prede u nadleznost vlade.
  • Generic placeholder image
    Pare 27.12.2021. 18:35
    Svima njima je dupe zinulo za pare što rekao Pantić...Samo pare... Provučete se na izborima u te poslaničke klupe da mlatite praznu slamu 4 godine, ima vas tu niste ustali iz tih klupa za govornicu, niti dajete izjave, samo sjedite i gledate kud sunce hoda i uzmete paušal. A kad dođu izbori hodate kao Jehovini svjedoci od vrata do vrata, zovete telefonom i nudite raznorazna obećanja praznoglavom, krezubom narodu po selima i obećavate im osnovne uslove poput vode, kanalizacije, rasvjete i slično. I onda opet noge pod sto i udri 4 godine, kao raspravljate se tu oko nekih inicijativa, a svi gore jedete džaba po Jahorini, sa ručka na ručak, sutra da vas ta dvojica što su namjerila praviti hotele zovnu na ručka otišli bi pješke koji ste gladež i bijeda. Još kad mi napišete: "za dobrobit građana Pala", skoči mi pritisak...Šta vi znate šta je dobrobit, samo svoj interes gledate!
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 45m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 3m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 30m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 18m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 39m
    0