Današnju sjednicu SO Pale obilježila rasprava oko zemljišta na Jahorini

27.12.2021. 15:52
8
IZVOR: Katera

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog budžeta opštine Pale za 2022. godinu u iznosu od 16.600.000 KM.

Na današnjoj sjednici najveću raspravu između odbornika i načelnika opštine izazvale su inicijative oko izmjena regulacionih planova na Jahorini, tačnije dvije koje se odnose na preprodaju zemlje koja je ranije bila u vlasništvu opštine.

U Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) kažu da je Olimpijski centar „Jahorina“ preprodao zemlju koju su ranije kupili od opštine Pale, te da time prekršen ranije zaključeni kupoprodajni ugovor.

Slika


Odbornik SDS u SO Pale Marko Sikima kaže da je prošli saziv odbornika u Skupštini opštine Pale usvojio odluku da OC „Jahorina“ proda 7.500 kvadratnih metara zemljišta za realizaciju infrastrukturnih projekata od važnosti za ovaj centar, poput kaskadnog parkinga i polazne stanice gondole.

Međutim, kako kaže Sikima, izgradnja polazne stanice gondole jeste realizovana, ali na trećini parcele koja je prodata OC „Jahorina“, koji je dalje, prema njegovim riječima, ostatak parcele preprodao fizičkom licu i tom prilikom zaradio 1,6 miliona KM.

- Što se tiče kaskadnog parkinga na Poljicama, on nije izgrađen kako je bilo najavljeno i tu parcelu je OC „Jahorina“ preprodala drugom fizičkom licu, koji tu namjerava da gradi hotel. To lice je podnijelo inicijativu SO Pale za izmjenu regulacionog plana i nju je skupštinska većina usvojila – kaže Sikima ističući da je to skandalozno kršenje ugovora između dvije navedene strane.

On ističe da po ovom pitanju trebaju reagovati i nadležne institucije, jer je ugovor prekršen i da bi isti trebao biti raskinut, a zemljište na Jahorini vraćeno opštini Pale na upravljanje.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sikima je istakao da su podržali Prijedlog budžeta opštine Pale za 2022. godinu, te istakao da su imali priliku na poziv vlasti učestvovati u kreiranju istog.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je tačno da je opština prodala zemljište OC „Jahorina“ po cijeni od 300 KM po metru kvadratnom, ali da moraju cijeniti sve ono što je urađeno na planini i da to ide samo u korist opštine.

- Jahorina predstavlja turističku destinaciju broj jedan i mi ne možemo ići toliko nisko i ulaziti u to da li oni preprodaju te lokacije ili ne. Na SO Pale je da podrži bilo koje pokretanje inicijativa i to ne znači automatski da će ta inicijativa biti usvojena – kaže Jugović.

Jugović ističe da opština Pale ima određene benefite sa Jahorine po pitanju naknada od rente i vanjskog uređenja objekata, te da moraju podržati određene investitore.

On je za budžet rekao da je investicioni, da se u narednoj godini očekuje mnoštvo projekata, te da su to projekti korisni za stanovništvo ove opštine.

Klub odbornika PDP u SO Pale bio je uzdržan po pitanju Prijedloga budžeta za 2022. godinu, a njihov današnji amandman da se iz budžetske rezerve izdvoji novac u iznosu od 48.500 KM za pomoć radnicima Doma zdravlja „Pale“ je odbijen.

Slika


Tošić kaže da su predložili da se radnicima Doma zdravlja „Pale“, koji pružaju zdravstvenu zaštitu za preko 22.000 stanovnika opštine Pale isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 500 KM.

- Načelnik je to odbio pravdajući informacijom da su već „intervenisali“ da radnici Doma zdravlja „Pale“ dobiju zaostale plate iz nekog prošlog vremena – kaže Tošić.

On je  po pitanju usvajanja inicijativa za izmjenu regulacionog plana na Jahorini rekao da se takva praksa glasanja skupštinske većine kosi sa onim što su isti usvojili na Skupštini opštine Pale u februaru ove godine.

- Sada imamo frapantne podatke koje smo čuli za govornicom, da je zbog masovne izgradnje na Jahorini dovedeno u pitanje izvorište vrela Vlahovići, koje je zagađeno, pojavljuju se bakterije, a u prilog tome ide neplanska izgradnja – kaže Tošić.

Tošić dodaje da se na Dvorištima u posljednje vrijeme gradi sve veći broj objekata, kao i veliki broj septičkih jama, gdje nema „metra“ kanalizacione mreže, kako on kaže.

 

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Lane Milane 30.12.2021. 06:07
    Da je Tošićev prijedlog došao iz npr. demosa (kao što je to nedavno bio slučaj u Ugljeviku), sigurno bi bio prihvaćen, ovako je vladajuća stranka jasno stavila do znanja da će prije ići na štetu svih nas nego prihvatiti plemenit prijedlog kog se oni nisu sjetili ili ga se nisu htjeli sjetiti.
  • Generic placeholder image
    Boro 29.12.2021. 15:35
    Nisu samo odbornici krivi rade sta im nacelnici narede zalosno je da jedna ulica 3 april u Palama nikad nije asvaltirana.Urbanizam privatizovan pogledajte samo incijative i tendere za ciscenje i odrzavanje puteva.Sala za festu opstine je takode u sukobu interesa vlasnika i funkcionera opstine.
  • Generic placeholder image
    Antilokalisti 29.12.2021. 10:44
    Sve su to fol lokalpatriote a sve rade protiv lokaliteta i naroda sa lokaliteta koji ih je "izabrao". Nema tu nijednog koji radi za narodni interes. Sve to radi samo zbog sebe. Da im upolovite primanja, izuzmete iz mogućnosti da bilo šta što se dotiče njihove odborničke funkcije sebi mogu pribaviti u korist dok im traje odbornički mandat, a udvostručite im odgovornost, vi nijednog sada kog tu gledate ne biste nikad više vidjeli u odborničkim klupama.
  • Generic placeholder image
    @Boro 29.12.2021. 00:28
    Njima je interes da Dodik odnese pare u Laktaše, da se ne lažemo :)
  • Generic placeholder image
    Boro 28.12.2021. 17:06
    Sto se tice nacelnika opstine taj ti radi u RUKAVICAMA vise je ovo za Mila on je dobar covjek al se upleo sa duducima podvaljuju mu nelegalne radnje poceli su prodavati i pristupne puteve,naplacuju rentu za prvu zonu a nista ulazu u istu cekaju OC da im asvaltira ulicu Milosa Crnjanskog.U stvari trba to sve pripojiti OC jer je jedino njima interes da to dobro funkcionise.
  • Generic placeholder image
    @Boro 27.12.2021. 20:03
    Da načelnika urbanizma vrte oko malog prsta sumnjam, to je najpametniji čovjek u Opštinskoj upravi, već radi sa budalama i dudicima...Ne može im ništa objasniti. Ako misliš da neko vrti načelnika opštine jer je on poštenjačina, onda si mnogo naivan...
  • Generic placeholder image
    Boro 27.12.2021. 19:10
    Tako je to kad se urbanizam ponasa da im je to cacevina.Rade sta hoce podvaljuju podatke daju prosirenja na prilaznim putevima,nema parkinga valjda im niko neplaca.Nacelnika vrte oko malog prsta jer se niusta ne razumije.Ima tu masa stvari al najbolje je da to sve prede u nadleznost vlade.
  • Generic placeholder image
    Pare 27.12.2021. 18:35
    Svima njima je dupe zinulo za pare što rekao Pantić...Samo pare... Provučete se na izborima u te poslaničke klupe da mlatite praznu slamu 4 godine, ima vas tu niste ustali iz tih klupa za govornicu, niti dajete izjave, samo sjedite i gledate kud sunce hoda i uzmete paušal. A kad dođu izbori hodate kao Jehovini svjedoci od vrata do vrata, zovete telefonom i nudite raznorazna obećanja praznoglavom, krezubom narodu po selima i obećavate im osnovne uslove poput vode, kanalizacije, rasvjete i slično. I onda opet noge pod sto i udri 4 godine, kao raspravljate se tu oko nekih inicijativa, a svi gore jedete džaba po Jahorini, sa ručka na ručak, sutra da vas ta dvojica što su namjerila praviti hotele zovnu na ručka otišli bi pješke koji ste gladež i bijeda. Još kad mi napišete: "za dobrobit građana Pala", skoči mi pritisak...Šta vi znate šta je dobrobit, samo svoj interes gledate!
Povezane vijesti
Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 19m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    23h 23m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    20h 16m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    14h 7m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    22h 13m
    0