"Дани Српске у Србији" вечерас одржани у Београду, Сремској Митровици и у Врању

25.09.2024. 21:29
0
ИЗВОР: srna.rs

У Београду су вечерас у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" приказани документарни филмови "Јени, мало свјетло са запада" и "Печат браће Љубавића" у продукцији Кинотеке Републике Српске, док је у Сремској Митровици играна представа "Пјесник и амбасадор", а у Врању одржан концерт "Оне три".

У филму "Јени, мало свјетло са запада" режију потписује Слободан Симојловић, сценарио Сњежан Лаловић и Слободан Симојловић, а у филму "Печат браће Љубојевића", сценарио и режију урадио је Слободан Симојловић, доке је продуцент Сњежан Лаловић.

Симојловић је уочи приказивања у Југословенској кинотеци рекао да су оба филма изузетно значајна зато што су успјела да буду приказана и у иностранству, без обзира на бројне блокаде и другачије интерпретације неких догађаја у посљедње вријеме.

Он је истакао да би Кинотека најзад требало да добије своју зграду, јер је врло важно да њен фундус буде сачуван професионално.

Симојловић је напоменуо да су оба филма награђена, као и да су на њима радили ствараоци из свих дијелова Републике Српске - из Требиња, Бијељине, Бањалуке, Источног Сарајева, са Пала, те да су направили нешто да будуће генерације сазнају нешто о некој другој врсти херојства.

У Сремској Митровици, у Музеју Срема, изведена је представа "Пјесник и амбасадор", која баштини лик и дјело Јована Дучића, којој је присуствовао шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић са делегацијом општине Зворник, као и са представницима града Сремска Митровица.

Режију и адаптацију потписују Марко Мисирача и Небојша Кундачина, а играју Небојша Кундачина, Предраг Пепи Васић и Марија Кундачина.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: srna.rs 

У оквиру манифестације у Врању је вечерас одржан концерт "Оне три у огледалу". Вокали су Ружица Чавић Томићевић, Свјетлана Видовић и Маја Татић.

Представништво Републике Српске у Србији 12. пут организује манифестацију "Дани Српске у Србији". Ове године "Дани Српске" одржавају се у 12 градова у Србији – Београду, Крагујевцу, Краљеву, Суботици, Крушевцу, Пожаревцу, Новом Саду, Сомбору, Нишу, Врању, Сремској Митровици и Зрењанину.

Коментари 0
Повезане вијести
Полно насиље над дјететом: Врховни суд РС укинуо ослобађајућу пресуду Полно насиље над дјететом: Врховни суд РС укинуо ослобађајућу пресуду
У четвртак у Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране У четвртак у Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране
Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске? Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
Најчитаније
  • У судару учествовала четири возила, заустављен саобраћај
    6h 18m
    0
  • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
    14h 9m
    5
  • Којић: Славићемо побједу Пала које ће 6. октобрa рећи не сили и уцјенама
    10h 11m
    20
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    12h 0m
    0
  • Све здравствене користи кестена
    13h 59m
    0