"Dani Srpske u Srbiji" večeras održani u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i u Vranju

25.09.2024. 21:29
0
IZVOR: srna.rs

U Beogradu su večeras u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" prikazani dokumentarni filmovi "Jeni, malo svjetlo sa zapada" i "Pečat braće Ljubavića" u produkciji Kinoteke Republike Srpske, dok je u Sremskoj Mitrovici igrana predstava "Pjesnik i ambasador", a u Vranju održan koncert "One tri".

U filmu "Jeni, malo svjetlo sa zapada" režiju potpisuje Slobodan Simojlović, scenario Snježan Lalović i Slobodan Simojlović, a u filmu "Pečat braće Ljubojevića", scenario i režiju uradio je Slobodan Simojlović, doke je producent Snježan Lalović.

Simojlović je uoči prikazivanja u Jugoslovenskoj kinoteci rekao da su oba filma izuzetno značajna zato što su uspjela da budu prikazana i u inostranstvu, bez obzira na brojne blokade i drugačije interpretacije nekih događaja u posljednje vrijeme.

On je istakao da bi Kinoteka najzad trebalo da dobije svoju zgradu, jer je vrlo važno da njen fundus bude sačuvan profesionalno.

Simojlović je napomenuo da su oba filma nagrađena, kao i da su na njima radili stvaraoci iz svih dijelova Republike Srpske - iz Trebinja, Bijeljine, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, sa Pala, te da su napravili nešto da buduće generacije saznaju nešto o nekoj drugoj vrsti herojstva.

U Sremskoj Mitrovici, u Muzeju Srema, izvedena je predstava "Pjesnik i ambasador", koja baštini lik i djelo Jovana Dučića, kojoj je prisustvovao šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović sa delegacijom opštine Zvornik, kao i sa predstavnicima grada Sremska Mitrovica.

Režiju i adaptaciju potpisuju Marko Misirača i Nebojša Kundačina, a igraju Nebojša Kundačina, Predrag Pepi Vasić i Marija Kundačina.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: srna.rs 

U okviru manifestacije u Vranju je večeras održan koncert "One tri u ogledalu". Vokali su Ružica Čavić Tomićević, Svjetlana Vidović i Maja Tatić.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji 12. put organizuje manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji". Ove godine "Dani Srpske" održavaju se u 12 gradova u Srbiji – Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Subotici, Kruševcu, Požarevcu, Novom Sadu, Somboru, Nišu, Vranju, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Polno nasilje nad djetetom: Vrhovni sud RS ukinuo oslobađajuću presudu Polno nasilje nad djetetom: Vrhovni sud RS ukinuo oslobađajuću presudu
U četvrtak u Palama retrospektiva filmova Miodraga Tarane U četvrtak u Palama retrospektiva filmova Miodraga Tarane
Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske? Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske?
Najčitanije
  • U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
    6h 17m
    0
  • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
    14h 8m
    5
  • Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
    10h 10m
    20
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    11h 59m
    0
  • Sve zdravstvene koristi kestena
    13h 58m
    0