Дарко Ђого: Оци и ствараоци

24.07.2020. 11:43
9
ИЗВОР: mojahercegovina.com

Мој отац Ристо Ђого, није стваралац Републике Српске. Тачније: он није члан Асоцијације стваралаца Републике Српске. Како Ристо није на папиру био борац Војске Републике Српске, Марко и ја нисмо дјеца погинулог борца, мајка није удовица погинулог борца.

Сјећам се да су нас неколико пута наши другари чији очеви јесу носили пушку још у она времена, у дјечјим играма, прекоравали што наш отац носи кравату и одијело, а њихови у рову носе маскирну “младићевку”. Када су оца у јулу 1994. мобилисали, додијелили му униформу и некакав пиштољ, нама је лакнуло. Бар нас неће више зафркавати. Али јесу. Сјећам се да сам једном питао мајчиног првог рођака, човјека чији су ми војнички став и храброст синоним за оно часно и “отаџбинско” у прошломе рату – покојног Светка Гачанина: “Али, Светко, зашто мој тата не ратује као ти?” “Е мој Дарко, више Ристо главу у торби носи него много ко на линији”. Показало се да је био у праву.

Тако је како је. Није Ристо знао да калкулише. Нису ни људи који су оставили младост и посао да би бранили Републику Српску. Није Ристо знао да приграби било коју корист – људи који нас знају са Пала, из нашег одрастања, знају да смо се злопатили и нарочито напатили послије његове смрти као ријетко ко. Свако је. Нисмо ми бољи ни гори од других. Није Ристо знао ни да ће га се сјећати народ, његов, па и онај сада други народ који га памти као лик непријатеља, није знао да ће деценијама касније његови пријатељи окретати главу кад нас виде на улици, није знао да ће нам неки отворено рећи да им није политички згодно да помогну породици Риста Ђога. Није знао Ристо ни да ће бити оних који ће свој ратни ангажман дебело уновчити и наплатити. Са њима се још за живота свађао. Није знао, јер макар и Ристо Ђого, био је (знамо то сви) само смртни човјек.

И боље је што није знао. Тешко да би се снашао и препознао у земљи која нема храбрости да користи грб који је једини наш грб, да има химну која је њена химна. Он је Републику Српску замишљао и све је могао да правда једним “али сада је рат”. Шта ли је данас?

И зато: када будете правили те спискове стваралаца Републике Српске, најљубазније вас молим да вам не падне на памет да оскрнавите име мога оца стављањем на тај списак (мада вјерујем да нећете јер вам се у посљедњих двије и по деценије није десило да ставите његово или име његове породице ни на спискове за додјелу материјала, борачког или кадровског стана или било какве привилегије.) Али ако вам ипак падне то на памет, молим вас да будете увиђавни и да га не ставите. Републику Српску су стварали сви они који су овдје били, јели Икар и дерали старке (за разлику од оних који су и у најгора од свих времена пили Џек Денијелс и размишљали да ли да купе ”Фила” или “Најке”). Када бих могао да тражим компензацију за рат, желио бих само да видим оца. Да га загрлим. А као Хришћанин – знам да ћу га срести. Дакле: од повластица не треба ми ништа. Републику Српску стварамо и данас. Као и некада стварају је само они који не траже од мајке да им плати своје мајчинство. Свако ко је тражио новац за своју жртву и љубав, у земљи која још није у стању ни да обезбиједи пристојан живот потомцима оних који су себе несебично дали – није схватио шта је Република Српска.

А можда је све данас тако јер су се још од те 1992. мијешали ствараоци који данас почивају по гробљима и ствараоци који данас праве спискове ствараоца?

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Građanin 27.07.2020. 08:25
    свака част.Као дјечак од 13 год.Остао сам без оца који је погинуо бранећи РС провео своје дјечије дане у рову са својом генерацијом јер нисмо хтјели да идемо из РС док тзв. ствараоци РС нису видили рова осим на ТВ. ЖАЛОСНО
  • Generic placeholder image
    gago 26.07.2020. 15:39
    Kod nas Srba ništa novo;opet će, k'o poslije onog rata,biti dovoljno imati dva svjedoka da ste "stvaralac" RS i da vas Bog vidi sa nezasluženim markama u džepu! Što im ne podjele odlikovanja i to je to?!
  • Generic placeholder image
    Slobodan Radovanović 26.07.2020. 02:15
    Bravo oče Darko! Tako čine časni ljudi. Treba stati na put ovoj sramnoj inicijativi. Užasna je gordost i nepravda pripisati sebi ono što je stvorio cijeli srpski narod. Neka je na sramotu pokretačima inicijative ali i onima koji to podrže.
  • Generic placeholder image
    Babac 25.07.2020. 22:26
    Ima nas još koji imamo časti i ponosa
  • Generic placeholder image
    Milica 25.07.2020. 13:32
    E nemojte ni mog
  • Generic placeholder image
    Zdrav 24.07.2020. 20:26
    Svaka cast oce tako govori pravi covjek i duhovnik
  • Generic placeholder image
    Акција 24.07.2020. 15:29
    Историја се увијек понавља , ваља се у "споменичаре" уписати на вријеме, док још има "заслужних" у власти. Срећом су свачији трагови записани у сећању потомака, а нечији смрде и смрдиће нечовјештвом довијека
  • Generic placeholder image
    NN 24.07.2020. 14:31
    PA ovi sto su se krili cijelog rata bogatili na ledjima nasih oceva,sada stoje na spisku stvaraoca ,a oni koji su je gradili nemaju za hljeba Kako treba 🤔
  • Generic placeholder image
    Анонимно 24.07.2020. 14:31
    hljeba Kako treba 🤔 kazu izadjite na izbore, za koga da glasamo ,za one koji ne cijene koji su zasluzni za ovu republiku.
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 43m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 39m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 43m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 36m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 33m
    0