Дате гаранције за пребацивање генерала Младића на лијечење у Србију

06.05.2024. 19:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, потврдио је Срни да је од хашког Механизма затражено хитно пребацивање генерала на лијечење у Србију, јер су му отказали витални органи и истакао да је држава Србија хитно реаговала и дала потребне гаранције.

Дарко Младић је рекао да се породица обратила суду јер страхује да медицинска служба крије здравствено стање генерала Младића и да "на неки начин то може да доведе до његове смрти".

Он је навео да је генерал Младић имао прије нешто више од двије седмице критичну ситуацију за коју је породици прво речено да је озбиљна, да би послије неколико дана добили информацију да је животно угрожен.

- Ријеч је о отказивању виталних органа, о чему не могу да улазим у детаље. Тражили смо да одмах добијемо детаљне налазе, али смо добили усмену дијагнозу и штури опис, без икаквих налаза, за који нисмо сигурни да је потпуно тачан - рекао је Дарко Младић.

Он је рекао да генерал Младић и даље не може да устане из кревета и да је веома слаб, те да породица, на основу тога што јој се не дају адекватни докази о здравственом стању, сматра да генерал не добија адекватну његу, нити може да је добије с обзиром на тежину његовог здравственог стања.

- До данас, 17. дан, ми нисмо добили налазе, које би било нормално да смо добили сутрадан након што смо их затражили, стога мислимо да медицинска служба трибунала крије генералово стање, зато смо се обратили суду - нагласио је Дарко Младић.

Према његовим ријечима, здравствена ситуација у којој се налази генерал Младић је потенцијално најгора.

Дарко Младић је подсјетио да је ово већ трећи пут од почетка године да је генерал пребачен у болницу и да је то раније било због кардиолошких проблема, а да се сада десио потпуно нов проблем.

- Ми видимо да он тамо не може да буде више третиран онако како његово здравствено стање налаже, а с друге стране страхујемо да то што медицинска служба трибунала прикрива његове налазе, иде у правцу да они не желе да он добије адекватну медицинску негу и да на неки начин то може да доведе до његове смрти - додао је Дарко Младић.

Он је напоменуо да је и сам медицински тим Механизма рекао да је ситуација опасна по живот и да немају прогнозу шта ће бити у будућности.

- Они су сами рекли да је неизвесно како ће га лечити, да не знају шта ће бити с њим и да је то ситуација опасна по живот. На основу свега тога тражили смо да се хитно пребаци у Србију и да му се, ако је могуће, спаси живот - истaкао је Дарко Младић.

Он је потврдио да је држава Србија реаговала хитно и прошле седмице издала гаранције за генералово пребацивање на лијечење у Србију.

- Мислимо да је ситуација критична и да је потребно да суд реагује промптно - рекао је Дарко Младић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дарко Младић потврдио да је здравствено стање Ратка Младића тешко и озбиљно Дарко Младић потврдио да је здравствено стање Ратка Младића тешко и озбиљно
Здравствено стање генерала Ратка Младића веома озбиљно Здравствено стање генерала Ратка Младића веома озбиљно
Генералу Младићу отказали бубрези, одбијен захтјев да га пребаце на лијечење у Србију Генералу Младићу отказали бубрези, одбијен захтјев да га пребаце на лијечење у Србију
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  7h 38m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  12h 20m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  6h 20m
  2
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  6h 33m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  11h 50m
  2