Дефиле симболично на Видовдан

25.12.2020. 09:52
0
ИЗВОР: Глас Српске

Предстојећа прослава 9. јануара - Дана Републике Српске биће другачија него претходних година због пандемије вируса корона, због чега је и одлучено да свечани дефиле буде на Видовдан, празник који има велику симболику и за Српску и српски народ.

Сједница Одбора за прославу Дана Српске одржана је крајем новембра и тада је већ наговијештено да тај дан наредне године неће бити као што је то био случај раније.

То је званично потврдила је и предсједница Српске Жељка Цвијановић. Она је за Радио Републике Српске најавила да ће у оквиру Дана Српске бити додијељене и медаље, одликовања, а биће промовисан и филм “Коридор” те свечана академија, али без званица.

- Свечана академија биће телевизијског типа, намијењена свим грађанима. Биће организован и свечани дефиле, али не за 9. јануар, већ за Видовдан, 28. јуна, због епидемиолошке ситуације - рекла је Цвијановићева.

У Палати Републике су истакли за “Глас Српске” да припреме за Дан РС трају и да ће идућих дана бити више детаља о свечаној академији, док су из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих подвукли да су задовољни што ће управо на 9. јануар - Дан Српске бити промовисан филм о пробоју коридора.

Филм о једној од најважнијих и најбриљантнијих битака Војске Републике је заједнички пројекат влада Српске и Србије. “Коридор” је кодни назив за операцију чији је циљ био успостављање везе западног дијела Српске и Републике Српске Крајине с источним дијелом Српске и са Србијом. Окидач за одлуку била је смрт 12 беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника јер је на снази била ваздушна блокада коју је увео Савјет безбједности Уједињених нација.

Тадашњи командант Првог крајишког корпуса Војске РС генерал Момир Талић је тадашњем начелнику Штаба Прве оклопне бригаде и команданту тактичке групе један Новици Симићу издао наређење: “Хоћу коридор до Видовдана, па макар био козја стаза. Нећу да дјеца умиру!” Том наредбом, која је остала записана, покренута је операција “Коридор”. Пробој је трајао од 14. до 28. јуна 1992. године, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

- Најбољи термин за приказивање филма је Дан Републике - 9. јануар. То је и раније договарано. Та битка била је једна од најсвјетлијих битака Војске Српске којом је спојен исток и запад Српске, стигао потребни кисеоник. С друге стране, одлука да свечани дефиле буде на Видовдан носи велику симболику. Када повежемо пробој коридора и Видовдан, те Дан Републике и дефиле, то оставља велики траг у српском народу и има за нас велику симболику - истакао је за “Глас Српске” директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

Учесници

Снимање филма о пробоју коридора завршено је крајем љета ове године, а уз глумце, своја сјећања испричали су и неки од директних учесника битке. Ријеч је о филму који је снимљен у копродукцији РТС-а, РТРС-а, Министарства одбране и Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Српске као техничке подршке.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 47m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 31m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 16m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 15m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 21m
    0