Дејан 12 година правио макету Храма Светог Саве од шибица (ФОТО)

24.07.2023. 15:15
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Дејан Ковачевић из Крагујевца, који ради као возач Хитне помоћи, има и веома занимљив хоби за који је потребно доста труда, времена и стрпљења.

Наиме, он прави макете од дрвца шибице, почео је од замка, а посљедње што је урадио јесте и макета Храма Светог Саве за коју му је требало и највише времена јер је рађена до најситнијег детаља.

– Давно сам дошао на ту идеју, још као средњошколац осамдесетих година када је и актуализована прича о Храму Светог Саве. Био сам у војсци у Задру и када сам дошао у Београд, био сам одушевљен храмом. Пре тога сам радио макету замка, као средњошколац и то све из визије. Након тога, Милешевској епархији се свидео замак који сам направио. Игуман ми је тражио да направим манастире из Милешевске епархије, и сви они се налазе у музеју у Пријепољу – започиње своју причу Дејан.

Слика

Фото: kurir.rs/Приватна архива

Касније се, како додаје, у изради макета од шибица укључио и његов брат.

– Све је ручни рад, дрвце по дрвце, нема алатке. Најтеже ми је било због података, јер је тешко било доступно доћи до димензија када сам почео да се бавим макетама. Када сам радио манастире из Милешевске епархије ишао сам на терен и тамо на месту тражио благослов од игумана. Све смо мерили на терену, премеравали, цртали како би било у потпуности реално урађено до најситнијих детаља – каже Дејан.

Када је почео да ради Храм, било је лакше јер су му димензије биле доступне.

– Све је урађено од шибица, до најситнијих детаља. Потрошено је око 100.000 шибица, фосфорна глава је сечена, толико их је било да смо напунили канту од 10 килограма. Тешко је одрадити тачан број шибица, јер близу 50 одсто дрваца није могло да се искористи – каже Дејан.

Једну макету правио 12 година

За израду макете Храма Светог Саве требало му је 12 година и више од 25.000 сати.

– Правили смо га од 2010. до 2022. године. Одувек ме је одушевљавао Храм Светог Саве, а проблеме на које смо наилазили приликом рада решавали смо успут – прича Дејан и додаје да му је овај хоби и својеврсна “терапија за живце”, преноси Курир.

– Некад смо и по 12 сати дневно радили и по један зидић. И онда га тако гледам само. Па наиђе период кад ти се не ради, па данима не радиш ништа. Све укупно утрошено је више од 100.000 дрваца, а макета је сада устакљена са шест квадрата стакла и смештена на плексигласу кружне основе – рекао је Дејан.

Коментари 0
Повезане вијести
Бака није хтјела да огријеши душу Бака није хтјела да огријеши душу
Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве на изношењу плаштанице Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве на изношењу плаштанице
Патријарх Порфирије: Храм Светог Саве мјесто молитве за мир међу свим људима Патријарх Порфирије: Храм Светог Саве мјесто молитве за мир међу свим људима
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    16h 55m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    16h 35m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    19h 58m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    20h 55m
    13
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    17h 52m
    0