Делта сој короне се два пута брже шири међу невакцинисанима

19.07.2021. 09:53
3
ИЗВОР: Srpska.info

Највећа пријетња за невакцинисане грађене су нови сојеви вируса SARS-CoV-2, али они нису заштићени ни од почетне варијанте короне, упозорава професорка Медицинског факултета у Фочи и епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Биљана Мијовић.

Наглашава да су се земље отвориле, да путујемо ми и да нам долазе  путници из свијета, да смо се опустили у погледу употребе маски и поштивања других мера превенције ширења вируса.

– А вирус циркулише, шири се, још је присутан. Делта сој нам пријети, јер се међу невакцинисанима шири два пута брже од почетне варијанте вируса. Сматра се да један заражен делта сојем може заразити пет нових људи из свог окружења, а онда се инфекција прогресивно даље шири. Такође, смањена је осјетљивост на терапије које користе моноклонска антитјела – објашњава за Српскаинфо др Мијовић.

Упозорава да се у будућности може десити да ће настати још опасније мутације и да ће вируси бити отпорни на имунитет стечен оболијевањем или вакцинацијом.

– Зато је сада тренутак да се колективним имунитетом изборимо са вирусом, зауставимо његово ширење, а самим тим и његове мутације. Вирус мутира када се размонажава, а размоножава се у нама. Ако довољан број људи буде имун, вирус неће имати куд – истиче др Мијовић.

Подсјетимо, делта сој је већ стигао у БиХ, а став стручњака је да нам треба око 70-80 одсто вакцинисаних, да бисмо зауставили епидемију.

Међутим, у БиХ је, до сада, потпуно вакцинисано нешто мање од 220.000 људи, што је тек око девет одсто пунољетних грађана. 

У Српској је комплетно вакцинисано 101.050 особа или непуних 11 одсто пунољетних.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Sebija 20.07.2021. 11:00
    E Tvrtko,ti nisi covjek nikakav kada na svoj najveci islamski praznik iz tebe izlaze takve bljuvotine,, mozes se kriti iza bilo kojeg imena, vidi se ko si i sta si....necovjek! Stidim se sviju koji su zadojeni tolikom mrznjom prema drugom narodu!
  • Generic placeholder image
    Pamet 19.07.2021. 17:17
    Jos samo da se dobro nasmijem, a poginule i borce ti ostavi ma miru, jer su borci postali sirotinja, moj dragi Tvrtko, skapaces ti ako ai ke primio
  • Generic placeholder image
    Твртко 19.07.2021. 11:04
    Е, драга професорице, па коме ви причате? Овој српској багри којој су узор криминалци и који се лијече мелемима (макар о од гована да су прављени)? Ама, све то треба пустити да покрепа! Ово шљама што сад пљује по свему што ваља, као што је и попљувало оне који су гинули за ову земљу, и треба пустити да скапа!
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    22h 32m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    19h 11m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    15h 29m
    7
  • У недјељу на Јасику парастос за погинуле борце ВРС
    23h 22m
    0
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    19h 6m
    1