Деманти поводом текста „Против измјена и допуна Закона о полицијским службеницима БиХ“

19.12.2023. 17:17
0
ИЗВОР: katera.news

На портал Катера стигао је деманти Синдиката Граничне полиције БиХ поводом текста Против измјена и допуна Закона о полицијским службеницима БиХ“, објављеног јуче на нашем порталу.

  • Против измјена и допуна Закона о полицијским службеницима БиХ
    18.12.2023. 12:30

    На имејл-адресу нашег портала стигла је реакција Самосталног синдиката полицијских службеника Граничне полиције БиХ који је недавно формиран у овој полицијској агенцији. У својој реакцији наводе...

БиХ
Против измјена и допуна Закона о полицијским службеницима БиХ

Деманти преносимо у цјелости:

У уводу текста наведено је више неаргуметованих чињеница из којих се стиче утисак да имају намјеру да се у негативном контексту прикаже рад Синдиката ГП БиХ, као и у ранијем периоду, гдје су појединици или “интересне групе” достављајући сензационалистичке чланке, изјаве и сл. покушали да завладају или ставе под своју контролу Синдикат ГП БиХ.

У чланку који је објављен, сматрамо да информације које се шаљу јавности би требале да буду јасне, конкретне, а нарочито тачне и истините. Овако стичемо утисак да су написане само да се нешто пише или да се попуни рубрика. У сваком случају сматрамо да сте прије саме објаве требали контактирати и другу страну како би ми дали свој став о наведеном, јер је наш рад увијек био и остаће транспарентан.

Синдикат ГП БиХ у претходном периоду радио и увијек ће радити на добробити чланова Синдиката, али и свих запослених у Граничној полицији БиХ, не само полицијских службеника већ и државних службеника и запосленика.

Ниједан Закон не допушта да члан Синдиката буде у повољнијем положају од радног колеге који то није. Исто тако сматрамо да није добро из нечијег дописа, узимати дио истог и давати коментар, што се види из чланка, а да није схватио или још горе прочитао текст до краја, а да не говоримо о вршењу анализе текста и формирање закључака у цјелини након што би се омогућило и другој страни да каже нешто на ту тему.

Да се сваки текст, допис узима на претходно наведени начин дошли би до сазнања да су нам различитости мале, односно минималне. Оно што је веома битно, а није објављено је да би се наведене измјене и допуне односиле на све полицијске службенике без обзира на чин.

Синдикат је и раније реаговао и скретао пажњу да због ограничених капацитета Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Мостар и процедура за пријем и обуку нових кадета која траје чак и до годину дана неће бити могуће обезбједити довољан број полицијских службеника у чину полицајац распоређених на тим пословима и задацима, због чега ће доћи до повећања обима посла за исте, а самим тим и прекомјерног исцрпљивања усљед повећаног обима посла прековременог рада узрокованим наглим одливом кадрова.

Наведено се односи како и стоји у нашем приједлогу на најбројније полицијске службенике у нашој агенцији у чину полицајац који штите државну границу и на којима је гро посла у нашој агенцији. Све ово се заснива на добровољној основи, дакле на лични захтјев уз одређене предуслове, дакле сви они који искажу жељу да наставе своје обавезе и задатке могу то урадити, а они који не желе као и до сада напуштају Граничну полицију усљед законом прописаних услова за раскид радног односа.

Наведене одредбе су предвиђене и приједлогом новог Закона о полицијским службеницима БиХ ( као и обавезни љекарски прегледи ) који је сачињен од стране Савеза Синдиката полицијских органа у БиХ заједно са агенцијама које се налазе у саставу Министарства безбједности БиХ у току 2022. године и који је достављен надлежном Министарству као предлагачу, али исти никада није угледао свјетло дана из нама непознатих разлога.

У контексту тога одавно су препознате одређене мањкавости у садашњем Закону о полицијским службеницима БиХ, као и других подзаконских аката због чега се на све могуће начине које су дозвољене покушава са донешењем новог или измјенама и допунама старог закона, с обзиром на то да највећу улогу при доношењу неког закона или измјена има законодавац.

Приликом израде нацрта Закона намјера је била да одредбе истог буду што повољније за запослене кад су у питању њихова права. Да ли нас или било који синдикат Законодавац консултује о томе можемо неком дугом приликом.

Синдикат ГП БиХ је у свом раду имао ситуација када је морао и био принуђен да реагује и да каже ствари које се многима није допало, али то смо схватили на досљедан, миран, достајанствен начин, због чега се опет захваљујемо свим припадницима који су се одазвали нашем позиву на указивању на наше свеукупне проблеме.

Из наведених разлога као и због тренутне проблематике одржан је састанак у мјесецу новембру 2023. године са менаџментом све три полицијске агенције на нивоу Министарства безбједности БиХ гдје су донесени одређени закључци између осталог да се траже рјешења којима би се умањио недостатак полицијских службеника у наредном период, што значи да је то став све три агенције на нивоу Министарства безбједности БиХ, а не само Синдиката ГП БиХ, јер је наведена проблематика изражена код њих.

Сходно томе Управни одбор СГП БиХ, а не појединац или појединци су донијели наведене закључке и послао иницијативе међу којима и оно што сте вјероватно намјерно испустили и друга иницијатива која се односи на рјешавање проблема и дискриминацију полицијских службеника са пребивалиштем у Републици Српској, а која се односи на начин обрачуна пензије јер су једини у овом тренутку дискриминисани за овај вид обрачуна, а да су рангирани као полицијски службеници у БиХ.

Синдикат Граничне полиције БиХ у складу са својим могућностима самостално или путем Савеза се залаже, бори и стално захтијева промјене које би допринијеле бољем статус свих запослених у полицијским Агенцијама.

Паушални покушаји да се преко леђа СГП БиХ добију одређени поени су мантра која није у складу са синдикалним циљевима. На нашој страници стоји допис који се налази на нашем порталу у којем смо навели све оно што је наш Синдикат урадио и шта планира урадити у наредном периоду.

Вама и свим другим медијима смо увијек стајали на располагању за било које питање које се односи на рад и активности Синдиката, и као што видите наш акт је потписан од стране предсједника СГП БиХ. Није  нам јасно да акт који нема потписа одговорног лица може бити објављен или објективан.

Ново руководство и органи СГП БиХ су формирани тек прије непуна два мјесеца, а претходно руководство Синдиката уложило је велике напоре како би се извукао максимум у оваквим условима. Ново руководство ће наставити све активности како би дошло до побољшања материјално - финансијских услова свих запослених и заштите права што је наш и основни циљ.

С поштовањем, предсједник Управног одбора СГП БИХ Драган Матовић“

Коментари 0
Повезане вијести
На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
У одбаченој торби на подручју Требиња пронађено више од 10 килограма марихуане У одбаченој торби на подручју Требиња пронађено више од 10 килограма марихуане
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 56m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 52m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    22h 21m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 56m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 49m
    0