Против измјена и допуна Закона о полицијским службеницима БиХ

18.12.2023. 12:30
2
ИЗВОР: katera.news

На имејл-адресу нашег портала стигла је реакција Самосталног синдиката полицијских службеника Граничне полиције БиХ који је недавно формиран у овој полицијској агенцији.

У својој реакцији наводе да се овај синдикат оштро противи захтјеву о помјерању границе за пензионисање који је иницирао Синдикат ГП БиХ.

Саопштење преносим у цјелости.

У овој иницијативи, између осталог, стоји да је велики број службеника који испуњавају услове за пензију по важећим законским одредбама поменутог Закона у чину главни инспектор, самостални инспектор и старији наредник. Наглашава се да ће се та мјеста тешко попунити редовним процедурама чиновања.

 

Усвајањем тражених измјена и допуна Закона о полицијским службеницима  БиХ  поново би били дискриминисани полицијски службеници који се налазе у најнижем чину "полицајац". Наш синдикат смо и основали да бисмо обезбиједили исте услове за све и спријечили дискриминацију највећег дијела ове полицијске агенције.

Синдикат ГП БиХ, који је иницијатор измјена и допуна поменутог  Закона, у својим редовима има три високопозиционирана функционера ГП БиХ који би, према важећем Закону, требало да буду пензионисана идуће године. Сматрамо да је  ријеч о личном захтјеву зарад остваривања личних интереса и продужавања службовања на позицијама које доносе изузетно високе плате, али и све остале бенефите које обичан гранични полицајац никада не може да оствари.

Уколико би се усвајале измјене и допуне Закона о полицијским службеницима БиХ ми тражимо да онда Закон буде исти за све. Селективан приступ нећемо допустити, а користићемо све законски допустиве механизме којима ћемо бранити своје ставове.

Да би јавност боље разумјела наше проблеме, напомињемо, прије свега, да обични гранични полицајци  имају бројне прековремене сате који имникада нису надокнађени, јер, како годинама говори менаџмент ГП БиХ пара за то нема. Питамо - како онда има новца за плате функционера који би остали на својим радним мјестима?

Осим тога, уколико остану ови кадрови који за себе истичу да су незамјенљиви, не постоји шанса за напредовање млађих кадрова, тим прије, што Гранична полиција БиХ поново расписује конкурс за пријем млађих инспектора из цивилства. То значи да образовани људи, гранични полицајци, који уз то имају и године радног искуства и познавање рада на терену немају ни теоретску шансу да се помјере с мјеста.

Самостални синдикат полицијских службеника Граничне полиције подсјећа да је у овој полицијској агенцији велики дефицит управо граничних полицајаца, оних који на терену чувају границе Босне и Херцеговине.

Ми ћемо захтијевати од руководства ГП БиХ да, уколико је прихватио ову иницијативу, још једном размисли, јер- ми нећемо одустати од наших захтјева.

Желимо да ГП БиХ буде респектабилна полицијска агенција, да скине са себе хипотеке које има, да сви запослени остварују иста права и  имају исте могућности.

Уколико тако не буде, Самостални синдикат полицијских службеника Граничне полиције ће имати свој јасан став и заступати једнако интересе свих запослених, првенствено оних у најнижем чину "полицајац" а којима је то очигледно и најпотребније.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Maxxum 22.12.2023. 23:47
    Sindikat je osnovan iz nezadovoljstva stanjem u sluzbi i neradom starog sindikata.Mladji kolege i kolegice,smatraju da treba to biti nešto konkretnije djelovanje i imaju bolje ideje i zele da se svaki članak statuta sindikata vrednuje i približi kolegama i kolegicama i da stoji uz kolege.Kao i da se pruzi podrška svima u svim situacijama koje se susreću tijekom rada i zadataka.Kao sto ste naveli Zvornik,male dnevnice,disciplinske(nemoguće da je svak kriv i tko ode da se mora na disciplinskom kazniti).Pozdrav
  • Generic placeholder image
    Granicni policajac 18.12.2023. 16:09
    Dosao na red Krvavac i kompanija za penzije pa da malo produze. Zapolio sina pa bi da malo rade skupa. Skoro je neki portal objavio da zele da namjeste tender za uniforme.
    Ja radim u JPK, stalno smo na terenu, svako malo u Zvorniku. Inace u Zvornik nas salju jer su tamo potpisali ugovor sa hotelom pa ne mogu da nas ne salju.
    Kakav je ovo sindikat, ko im je predsjenik, zasto se nije potpisao?
    Pozdrav iz Gradiske.
Повезане вијести
На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
У одбаченој торби на подручју Требиња пронађено више од 10 килограма марихуане У одбаченој торби на подручју Требиња пронађено више од 10 килограма марихуане
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 1m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 57m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 1m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 54m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 51m
    0