Деминирањем омогућено спајање више села у Коњицу и Калиновику

04.11.2019. 15:38
0
ИЗВОР: СРНА

Деминерски тимови Федералне управе цивилне заштите очистили су 12.993 метра квадратних сумњиве површине у локалној заједници Сусјечно, југозападно од Калиновика.

У оквиру тог деминерског задатка, који је рађен мануелном методом, пронађене су три мине "ПМА 3", једна мина "ПМР-2А" и једно неексплодирано убојито средство /ручна бомба "М-52"/, саопштено је из Цивилне заштите.

Деминирана је траса пута ширине осам метара да би се извршило пробијање пута и спојило више села у оба ентитета, од Бјелимића и Оџака у општини Коњиц у Федерацији БиХ, до Улога у општини Калиновик у Републици Српској.

Велика загађеност тла металом, заједно са густом вегетацијом, отежавала је и успоравала рад деминера.

На задатку, у складу са потребним стандардима, урађено је завршно, трајно обиљежавање од правца Улога са 66 самосталних минских знакова, а на мјестима гдје задатак граничи са ризичном површином урађено је полутрајно обиљежавање.

Прије рата пут су кориштили становници и Шумско газдинство "Зеленгора" за прилаз имањима и експлоатацију шуме. Пут, од кога су неке куће удаљене тек око 60 метара, због минске опасности послије рата није се користио.

Завршетком овог задатка омогућена је обнова кућа и реконструкција пута који повезује Бјелимиће у општини Коњиц са Улогом у општини Калиновик. На овај начин створени су бољи и сигурнији услови живота за повратнике на овом подручју, наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Улог на Неретви Улог на Неретви
Група мјештана тражила да се скине тробојка испред цркве у Коњицу Група мјештана тражила да се скине тробојка испред цркве у Коњицу
Стана Велетић из Калиновика побједник такмичења у плетењу Стана Велетић из Калиновика побједник такмичења у плетењу
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 28m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 1m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 27m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 40m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 9m
    3