Депортација за мигранте који посједују наркотике

03.02.2021. 09:28
0
ИЗВОР: Глас Српске

Предложене измјене и допуне Закона о странцима требало би превентивно да дјелују и постигну учинак одвраћања миграната од чињења разних кривичних дјела и прекршаја који имају обиљежја насиља и нарушавања јавног реда и мира за вријеме њиховог боравка у БиХ.

Наводи се ово у објашњењу документа који би по хитном поступку, због актуелне ситуације у Унско-санском и Сарајевском кантону, требало да размотре делегати Дома народа Парламента БиХ на сједници која је планирана за 10. фебруар.

Како је истакнуто, жели се проширити списак кривичних дјела због којих се може изрећи мјера депортације, па је поред уживања наркотика додато и посједовање те омогућавање уживања наркотика, једно од најчешћих кривичних дјела које мигранти почине на просторима БиХ.

Такође, предложено је и да протјеривање може бити одређено и у свим оним случајевима у којима постоји елемент насиља и кршења јавног реда и мира, али и ако је неко лице правоснажно осуђено за кривично дјело за које се може изрећи казна од једне године затвора или тежа казна.

Иначе, овај закон је већ у свом члану 106. дефинисао у којим случајевима може бити извршена депортација, па је тако, између осталог, предвиђено да се то може урадити у свим оним случајевима када се утврди незаконит улазак у земљу, те ако је неко лице правоснажно осуђено за кривично дјело с обиљежјем трговине опојном дрогом, оружјем, људима, тероризма, прања новца или било којег другог облика организованог криминала. Ова мјера важи и за странце који представљају пријетњу по јавни поредак и безбједност, али и за све оне чији идентитет не може бити утврђен.

Према ријечима предлагача овог документа Дениса Звиздића из СДА, БиХ више не смије допустити да мигранти нарушавају безбједност грађана, наводећи како је свјестан да ове измјене и допуне не могу у цјелости ријешити мигрантску кризу, али би могле олакшати депортацију и убрзати поступке процесуирања миграната који чине разна кривична дјела.

Делегати СНСД-а у Дому народа Средоје Новић и Душанка Мајкић рекли су како је још рано да коментаришу предложене измјене, као и њихова евентуална “достигнућа”, јер се још нису упознали са материјом. Сличан став изнио је и Бариша Чолак из ХДЗ-а, док делегат СББ-а Муниб Јусуфовић сматра како се ради о закасњелој реакцији, те додаје да државне власти већ годинама гурају под тепих чињеницу да је велики број миграната илегално у БиХ.

Декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука Слободан Жупљанин сматра како се ради о козметичким измјенама које би СДА требало да послуже као алиби - да покажу како нешто раде у поправљању компликоване безбједносне ситуације узроковане све чешћим сценама насиља миграната. 

- Требало је раније да размишљају о свему томе. Присјетимо се само паљења шатора у избјегличком кампу “Бира” или мучних сцена из Блажуја. Мислим да су ови потези само фарса. Бацање пепела у очи грађана. Неће се ништа промијенити, а поготово јер је и даље остао проблем идентификације миграната - поручио је Жупљанин.

Надзор

Представнички дом задужио је Министарство безбједности БиХ да у што краћем року прошири капацитете Имиграционог центра у Источном Сарајеву, као специјализоване установе за прихват и смјештај странаца којима је одлуком надлежног органа у БиХ одређена мјера стављања под надзор у складу са Законом о странцима.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 35m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 46m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 12m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 17m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 26m
    0