Deportacija za migrante koji posjeduju narkotike

03.02.2021. 09:28
0
IZVOR: Glas Srpske

Predložene izmjene i dopune Zakona o strancima trebalo bi preventivno da djeluju i postignu učinak odvraćanja migranata od činjenja raznih krivičnih djela i prekršaja koji imaju obilježja nasilja i narušavanja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u BiH.

Navodi se ovo u objašnjenju dokumenta koji bi po hitnom postupku, zbog aktuelne situacije u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu, trebalo da razmotre delegati Doma naroda Parlamenta BiH na sjednici koja je planirana za 10. februar.

Kako je istaknuto, želi se proširiti spisak krivičnih djela zbog kojih se može izreći mjera deportacije, pa je pored uživanja narkotika dodato i posjedovanje te omogućavanje uživanja narkotika, jedno od najčešćih krivičnih djela koje migranti počine na prostorima BiH.

Takođe, predloženo je i da protjerivanje može biti određeno i u svim onim slučajevima u kojima postoji element nasilja i kršenja javnog reda i mira, ali i ako je neko lice pravosnažno osuđeno za krivično djelo za koje se može izreći kazna od jedne godine zatvora ili teža kazna.

Inače, ovaj zakon je već u svom članu 106. definisao u kojim slučajevima može biti izvršena deportacija, pa je tako, između ostalog, predviđeno da se to može uraditi u svim onim slučajevima kada se utvrdi nezakonit ulazak u zemlju, te ako je neko lice pravosnažno osuđeno za krivično djelo s obilježjem trgovine opojnom drogom, oružjem, ljudima, terorizma, pranja novca ili bilo kojeg drugog oblika organizovanog kriminala. Ova mjera važi i za strance koji predstavljaju prijetnju po javni poredak i bezbjednost, ali i za sve one čiji identitet ne može biti utvrđen.

Prema riječima predlagača ovog dokumenta Denisa Zvizdića iz SDA, BiH više ne smije dopustiti da migranti narušavaju bezbjednost građana, navodeći kako je svjestan da ove izmjene i dopune ne mogu u cjelosti riješiti migrantsku krizu, ali bi mogle olakšati deportaciju i ubrzati postupke procesuiranja migranata koji čine razna krivična djela.

Delegati SNSD-a u Domu naroda Sredoje Nović i Dušanka Majkić rekli su kako je još rano da komentarišu predložene izmjene, kao i njihova eventualna “dostignuća”, jer se još nisu upoznali sa materijom. Sličan stav iznio je i Bariša Čolak iz HDZ-a, dok delegat SBB-a Munib Jusufović smatra kako se radi o zakasnjeloj reakciji, te dodaje da državne vlasti već godinama guraju pod tepih činjenicu da je veliki broj migranata ilegalno u BiH.

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka Slobodan Župljanin smatra kako se radi o kozmetičkim izmjenama koje bi SDA trebalo da posluže kao alibi - da pokažu kako nešto rade u popravljanju komplikovane bezbjednosne situacije uzrokovane sve češćim scenama nasilja migranata. 

- Trebalo je ranije da razmišljaju o svemu tome. Prisjetimo se samo paljenja šatora u izbjegličkom kampu “Bira” ili mučnih scena iz Blažuja. Mislim da su ovi potezi samo farsa. Bacanje pepela u oči građana. Neće se ništa promijeniti, a pogotovo jer je i dalje ostao problem identifikacije migranata - poručio je Župljanin.

Nadzor

Predstavnički dom zadužio je Ministarstvo bezbjednosti BiH da u što kraćem roku proširi kapacitete Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu, kao specijalizovane ustanove za prihvat i smještaj stranaca kojima je odlukom nadležnog organa u BiH određena mjera stavljanja pod nadzor u skladu sa Zakonom o strancima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO) Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
Prevoznici u stalnoj bitki za vozače Prevoznici u stalnoj bitki za vozače
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    17h 27m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    17h 7m
    1
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    20h 30m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    21h 27m
    13
  • Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
    18h 24m
    0