Десет најчешћих симптома инфекције хелико бактеријом

29.09.2023. 20:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Статистике кажу да је узрок чира на желуцу, инфекција хелико бактеријом присутна код више од половине свјетске популације.

Хелико бактерија (Helicobacter pylori) је један од најчешћих изазивача чира (пептички улкус), али и гастритиса, који је често увод у чир. До инфекције долази када се ова бактерија намножи у стомачној регији.

Како настаје чир на желуцу и каква је веза хелико бактерија-чир

Присуство хелико бактерије код већине људи не изазива болест у правом смислу те ријечи, па многи и не знају да су инфицирани, а носиоци су. Међутим, када се појаве симптоми који буде сумњу на постојање чира, углавном се прво тражи тест на присуство ове бактерије.

До развоја чира долази тако што се на желудачној слузници створи раница. Рјеђе, раница може да се развије на дванаестопалачном цријеву (почетни дио танког цријева).

Хелико бактерија и симптоми који на њено присуство указују

Највећи број особа које су инфициране хелико бактеријом неће осјетити никакав проблем. То је нешто што медицина још у потпуности није објаснила. Научници претпостављају да се неки људи једноставно роде са вишим степеном отпорности одбране од ове бактерије, а неки са бољим одбрамбеним механизмом у односу на штетне ефекте и њено дејство.

У случају људи који имају сметње због дејства хелико бактерије, најчешће се дијагностикују јак гастритис или се констатује постојање чира на желуцу.

Ево најчешћих симптома:

интензиван бол у стомаку

пекући бол у регији целог абдомена

интензивирање бола када је желудац празан

губитак апетита

мучнина

учестало подригивање

нелагода у стомаку

надимање

ненамјерни губитак тежине.

Како се преноси хелико бактерија

Љекарима је још непознат механизам изазивања чира и гастритиса, иако је повезаност између ове бактерије и тих стања несумњиво потврђена.

Међутим, постоје докази да се H. pilori преноси са особе на особу директним контактом са зараженом пљувачком, исповраћаним садржајем или столицом. Ова бактерија се такође може раширити путем контаминиране хране или воде, па је зато честа у породицама, посебно оним које имају неадекватне хигијенске услове живота. Треба знати да је једини резервоар ове бактерије људски желудац.

Који људи су посебно предиспонирани да добију хелико бактерију

Уобичајено је да се људи заразе овом бактеријом у раном дјетињству, али да се симптоми можда никада не испоље у даљем току живота. Услови живота у дјетињству (начин исхране, хигијена…) један су од највећих фактора ризика.

Остали су:

многољудна породица

непоуздана снабдјевеност чистом водом

рођење и живот у земљама у развоју

живот са неким ко има инфекцију хелико бактеријом.

Да ли су могуће компликације

У појединим случајевима јесу, прије свега због тога што бактерија може да оштети заштитну слузницу желуца и танког цријева, што омогућава киселини у желуцу да створи ране (чир). Статистике кажу да ће око 10 одсто особа са хелико бактеријом развити чир. Поред тога, запаљење слузнице желуца изазива иритацију и оток, што проузрокује гастритис.

Најопаснија компликација је карцином желуца, јер је ова бактерија један од фактора ризика за неке врсте рака овог органа.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 58m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 7m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 42m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 55m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 9m
    0