Десетогодишња Ена Вуковић још један пјеснички бисер Хан Пијеска

20.02.2024. 10:12
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Не чуди што се у Хан Пијеску рађају нови пјесници, него више чуди како у Хан Пијеску сви нису пјесници. Јер, без маште и пјесничког заноса ту не можеш ни заноћити, а камоли живјети, ријечи су Боре Капетановића у рецензији збирке пјесама “Буди срећан гдје год да си” десетогодишње Ене Вуковић, која протеклих дана пуни сале на истоку Српске промовишући свој првенац.

Након промоције у Београду, гдје је изазвала велику пажњу јавности, Енина збирка је представљена и у њеном родном Хан Пијеску, Источном Сарајеву, Шековићима, а ових дана и у Рогатици у пуној читаоници Народне библиотеке “Војислав Лубарда”.

У Ениној пратњи у Рогатици била је и њена учитељица и највећи “кривац” за откривање њеног талента Биљана Митровић, која је истакла да ова вриједна ученица петог разреда има петице из свих обавезних предмета уз нагласак да јој добро леже рецитације, цртање и надасве писање пјесама и лијепо пјевање.

- Енин таленат за пјесништво открила сам врло рано. Његовала сам и стимулисала њену склоност ка писању пјесама - рекла је  Митровићева.

Директорица библиотеке “Бранко Чучак” у Хан Пијеску Озренка Ђурић Радуловић испричала је да су Енине пјесничке бисере почели скупљати у посебну свеску, а када се дошло до око стотину њених пјесмица, свеска је затворена са циљем да се потражи могућност штампања најбољих.

Идеја је подржана. Одабрано је педесетак пјесама и оне су припремљене за штампу.

- Издавач је наша Библиотека, а илустрације насловне и посљедње стране и сваке објављене пјесмице по мотивима из дјечије маште и стваралаштва повјерене су Ханпјешчанину Тошу Борковићу, док је мени припала част да будем главни и одговорни уредник збирке са укупно 46 пјесама. Надам се да смо сви, од мале Ене до мене, оправдали повјерење - истакла је Ђурић Радуловић.

А да је тако потврђују промоције, чији је циљ да се дјеци скрене пажња на лијепу писану ријеч и обавезу чувања језика, ћирилице и потребу да иду у библиотеке као ризнице знања.

Под снажним утиском успјешних промоција своје књиге, Ена се присјетила свог првенца у пјесништву под насловом “Мирисни цвијетак” који је написала када је тек закорачила у осму годину живота.

- Она у овој мојој збирци штампана као 12. по реду. Одлучили су то рецензенти и други, а мени је она једна од најдражих и надам се да ће тако и остати још дуго времена, јер сам је написала из душе и са задовољством какво само дијете може пожељети. Радујем се свакој својој пјесмици, којих ће надам се бити још више - испричала је Ена.

“Мирисни цвијетак”

Мали цвјетић, мали цвјетко, једног дана је реко

Зашто сам тако тајанствен, требало би да будем знанствен.

Кад бих само био посебан, могао бих цијели свијет обићи за један дан.

Али ја сам вјесник прољећа, озарим свачија лица, баш сви знају да сам љубичица.

 

Аутор: Сретен Митровић

Коментари 0
Повезане вијести
Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску
Представљена збирка пјесама "Буди срећан гдје год да си" ученице Ене Вуковић Представљена збирка пјесама "Буди срећан гдје год да си" ученице Ене Вуковић
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    4h 24m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    22h 46m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    19h 54m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    23h 0m
    1
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    19h 8m
    0