Desetogodišnja Ena Vuković još jedan pjesnički biser Han Pijeska

20.02.2024. 10:12
0
IZVOR: glassrpske.com

Ne čudi što se u Han Pijesku rađaju novi pjesnici, nego više čudi kako u Han Pijesku svi nisu pjesnici. Jer, bez mašte i pjesničkog zanosa tu ne možeš ni zanoćiti, a kamoli živjeti, riječi su Bore Kapetanovića u recenziji zbirke pjesama “Budi srećan gdje god da si” desetogodišnje Ene Vuković, koja proteklih dana puni sale na istoku Srpske promovišući svoj prvenac.

Nakon promocije u Beogradu, gdje je izazvala veliku pažnju javnosti, Enina zbirka je predstavljena i u njenom rodnom Han Pijesku, Istočnom Sarajevu, Šekovićima, a ovih dana i u Rogatici u punoj čitaonici Narodne biblioteke “Vojislav Lubarda”.

U Eninoj pratnji u Rogatici bila je i njena učiteljica i najveći “krivac” za otkrivanje njenog talenta Biljana Mitrović, koja je istakla da ova vrijedna učenica petog razreda ima petice iz svih obaveznih predmeta uz naglasak da joj dobro leže recitacije, crtanje i nadasve pisanje pjesama i lijepo pjevanje.

- Enin talenat za pjesništvo otkrila sam vrlo rano. Njegovala sam i stimulisala njenu sklonost ka pisanju pjesama - rekla je  Mitrovićeva.

Direktorica biblioteke “Branko Čučak” u Han Pijesku Ozrenka Đurić Radulović ispričala je da su Enine pjesničke bisere počeli skupljati u posebnu svesku, a kada se došlo do oko stotinu njenih pjesmica, sveska je zatvorena sa ciljem da se potraži mogućnost štampanja najboljih.

Ideja je podržana. Odabrano je pedesetak pjesama i one su pripremljene za štampu.

- Izdavač je naša Biblioteka, a ilustracije naslovne i posljednje strane i svake objavljene pjesmice po motivima iz dječije mašte i stvaralaštva povjerene su Hanpješčaninu Tošu Borkoviću, dok je meni pripala čast da budem glavni i odgovorni urednik zbirke sa ukupno 46 pjesama. Nadam se da smo svi, od male Ene do mene, opravdali povjerenje - istakla je Đurić Radulović.

A da je tako potvrđuju promocije, čiji je cilj da se djeci skrene pažnja na lijepu pisanu riječ i obavezu čuvanja jezika, ćirilice i potrebu da idu u biblioteke kao riznice znanja.

Pod snažnim utiskom uspješnih promocija svoje knjige, Ena se prisjetila svog prvenca u pjesništvu pod naslovom “Mirisni cvijetak” koji je napisala kada je tek zakoračila u osmu godinu života.

- Ona u ovoj mojoj zbirci štampana kao 12. po redu. Odlučili su to recenzenti i drugi, a meni je ona jedna od najdražih i nadam se da će tako i ostati još dugo vremena, jer sam je napisala iz duše i sa zadovoljstvom kakvo samo dijete može poželjeti. Radujem se svakoj svojoj pjesmici, kojih će nadam se biti još više - ispričala je Ena.

“Mirisni cvijetak”

Mali cvjetić, mali cvjetko, jednog dana je reko

Zašto sam tako tajanstven, trebalo bi da budem znanstven.

Kad bih samo bio poseban, mogao bih cijeli svijet obići za jedan dan.

Ali ja sam vjesnik proljeća, ozarim svačija lica, baš svi znaju da sam ljubičica.

 

Autor: Sreten Mitrović

Komentari 0
Povezane vijesti
Održano književno veče Boška Milosavljevića u Han Pijesku Održano književno veče Boška Milosavljevića u Han Pijesku
Predstavljena zbirka pjesama "Budi srećan gdje god da si" učenice Ene Vuković Predstavljena zbirka pjesama "Budi srećan gdje god da si" učenice Ene Vuković
“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću “Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 43m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 57m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 49m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    16h 14m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    6h 4m
    0