Детаљи оптужнице за „Добровољачку“

16.05.2022. 15:02
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ејуп Ганић подстрекивао је и наредио тадашњим руководиоцима Територијалне одбране РБиХ да игноришу раније договор и да нападну колону ЈНА која се мирно повлачила из Сарајева, а која је била под пратњом УН.

Наводи се ово у оптужници Тужилаштва БиХ коју су подигли против десет особа због злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Осим Ганића, оптужница је подигнута и против Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка.

У оптужници је наведено да је злочин почињен за вријеме међународног оружаног сукоба између дијелова бивше ЈНА и ТО РБИХ, а који је трајао на подручју Сарајева.

Даље се наводи да се Ганић у више наврата противио договору о мирној евакуацији колоне ЈНА, да би користиће свој ауторитет као члан Предсједништва БиХ подстрекао Заима Бацковића, који је био члана Оперативног центра Штаба ТО РБиХ, да нареди својим, припадницима да пресјеку и нападну колону ЈНА.

– Припадници ТО су по наређењу Бацковића напали колону ЈНА, те су пуцајући на санитетска и друга возила убили и ранили више особа. Осим тога већи број припадника ЈНА је заробљен – наводи се у оптужници.

Припадници ТО су разоружали заробљене чланове ЈНА, те их психички и физички злостављали.

– Ударали су их кундацима пушке, шакама, ногама као и опасачем замотаним око руке. Ударали су их по цијелом тијелу, а нарочито у предјелу главе, леђа и бубрега, а неки су губили и свијест од батина. Задобили су видне повреде, избијени су им зуби, многи су имали подливе и посјекотине. Осим тога, понижавали су их и тјерали их да се скидају у доњи веш – пише у оптужници.

Заробљени су тада одведени у зграду ФИС, гдје су психички и физички мучени од припадника ТО БиХ, МУП РБиХ, Бироа за истраживање ратних злочина и стражара.

У оптужници се даље наводи да је Бацковић био упознат са договоромо мирној евакуацији, а  којем су присуствовали и припадници УНПРОФОР и Европске заједнице, он је искористио чињеницу да су припадници ЈНА повјеровали гаранцијама које су добили, и својим потчињеним припадницима ТО наредио је напад на колону.

Оптужени Махир Жишко који је био начелник Бироа за истраживање ратних злочина је у згради ФИС испитивао и злостављао заробљене.

– Једног пуковника су без престанка испитивали два дана приликом чега су му стално испред очију држали рефлектор са јако упаљеним свјетлом, а при томе су га ударали снажно по цијелом тијелу и натјерали да га даје лажну изјаву. Мучење су снимали камерама, а оштећени је због тога изгубио вид – пише између осталог у оптужници.

Хасан Ефендић који је био командат Републичког штаба ТО РБиХ, је присуствовао испитивању једног пуковника, којег је вријеђао и понашао се дрско.

– Он му је говорио „Гдје си четниче, п…. ти материна, ј… ти четничку мајку, сад си у нашим рукама и нема ти више спаса, јеси ли донио мој досије, сви сте ви стока и животиње, прешли сте на четничку стану, ј…вам агресорску мајку – пише у оптужници и додаје се да је на овај начин своје потчињење охрабљивао да чине злочине.

Коментари 0
Повезане вијести
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    8h 25m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    3h 51m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    4h 1m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 6m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    10h 45m
    0