Дилер у Сплиту завршио правни факултет док је робијао

11.06.2021. 18:18
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

Високи кривични суд у Сплиту данас је објавио да на условну слободу пушта мушкарца који је одслужио 17 од 21 досуђене године затвора.

Како је објављено на веб страницама Високог кривичног суда, рјешењем суда постало је правоснажно рјешење о условном отпусту с издржавања казне затвора затворенику који је осуђен на јединствену казну дуготрајног затвора 21 годину за кривична дјела злоупотреба опојних дрога и фалсификовање исправа, преноси Индекс.

Затвореник је осуђен јер се 2003. повезао с другим особама због кријумчарења и продаје дроге. Те особе су у Јужној Америци купиле 533,48 килограма кокаина и јахтом је превезле у Републику Хрватску. Кад су стигли, затвореник је преузео ту дрогу ради даљње продаје. Дрогу је укрцао у аутомобил на који је ставио неприпадајуће регистарске таблице, објавио је суд.

Датум отпуштања затвореника на условну слободу одредиће налогом судија истраге у року од три дана од запримања рјешења Високог кривичног суда. Затвореник мора бити отпуштен најкасније у року три дана од доношења налога судије извршења. Затвореник је дужан редовно се јављати надлежној полицијској станици. Јављање мора бити једном мјесечно до истека условног отпуста 2024. Затвореник може промијенити мјесто пребивалишта односно боравишта само уз сугласност судије извршења Жупанијског суда, наводи се у саопштењу.

Високи кривични суд сматра да су испуњене законске претпоставке за примјену условне слобода. Затвореник је у провођењу појединачног програма извршавања кривичне затвора оцијењен као ”нарочито успјешан”, у затвору је радно ангажован као нарочито успјешан радник. Прије није осуђиван, други кривични поступци против њега нису у току. Током издржавања казне затвора дипломирао је право на Правном факултету Универизитета у Сплиту, има понуду за посао, објавио је суд.

– Признаје почињење кривичних дјела те изражава своју критичност и жаљење за почињено. Има подршку породице. Затвореник је до сада издржао преко 17 година изречене му казне. Високи кривични суд је закључио да је правилан закључак првостепеног суда да је досадашње издржавање ове казне затвора утицало на затвореника па се сврха кажњавања може постићи и надзираном слободом у оквирима условног отпуста. Код затвореника је евидентно дошло до промјена у понашању па је за очекивати да на слободи неће чинити нова кривична дјела – закључује се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Тајно склониште ЈНА на Вису, могло преживјети и атомску бомбу (ВИДЕО) Тајно склониште ЈНА на Вису, могло преживјети и атомску бомбу (ВИДЕО)
Обиљежен Дан и крсна слава Правног факултета Обиљежен Дан и крсна слава Правног факултета
Беба транспортована из Сплита у Болницу "Србија" доброг општег стања Беба транспортована из Сплита у Болницу "Србија" доброг општег стања
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    14h 23m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 7m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 52m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 51m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 57m
    0