Диња - здрава и сочна љетна посластица

10.07.2023. 20:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Диња је једногодишња зељаста биљка поријеклом из Азије и Африке, а прије више хиљада година караванима је стигла и у друге крајеве свијета. Већ стари Египћани сматрали су дињу посластицом, а стари Римљани, али и Грци, сладили су се дињама баш као и ми данас.

Даје жуте, меснате, сочне и слатке плодове, а спада у исту породицу као и краставац, тиквица, бундева, лубеница, те је заправо поврће, а не воће. Можете је пронаћи у продавницама и на тржницама од јуна па до краја августа, када је права сезона за ову намирницу.

Најбоље ју је конзумирати управо током љетних мјесеци јер је богата бета-каротеном који штити кожу од прекомјерне сунчеве свјетлости и слободних радикала. Диња садржи бета-каротен, фолну киселину и витамин Ц, као и мале дозе витамина Б1, Б2, Б3, Б4, Б5, Б6 и витамина Е. Од минерала у дињи се налазе калцијум, магнезијум, фосфор, калијум, натријум, сумпор, цинк, гвожђе и бакар.

Нискокалорична намирница

Диња је добра за хидратацију организма током топлих љетних дана јер више од 90 одсто њеног садржаја чини управо вода. Ова нискокалорична намирница током љета врло је популарна међу онима који пазе на прехрану јер 100 грама овог поврћа садржи само осам грама шећера. Биљна влакна диње олакшавају пробаву, смањују надутост и регулишу тјелесну тежину.

Али, важно је знати да би требало јести само потпуно зрео плод диње јер само тада долази до изражаја њена снажна и слатка арома, као и сочност. Незрели плодови могу изазвати пробавне сметње, те људи с осјетљивом пробавом морају припазити док конзумирају дињу, поготово ако послије ње попију воду јер то може убрзати пробаву и узроковати дијареју.

Куповина и чување

Када бирате и купујете дињу, прво обратите пажњу на њену петељку. Ако се око ње ствара влага, то значи да је плод убран прерано и велика је вјероватноћа да није сазрио до краја. Али, ако петељка лако отпада, а сама диња ароматично мирише, онда је сигурно дозрела.

Диња се до неколико дана може чувати на собној температури у остави или до пет дана у фрижидеру. Али ипак, као и све остало воће и поврће, немојте је држати предуго јер временом губи не само своју свјежину, него и већи дио минерала и витамина.

Салата од диње

Састојци:

2 шоље диње нарезане на коцкице

2 шоље нектарине нарезане на коцкице

пола шоље кивија нарезаног на коцкице

1 шоља шумског воћа

1 банана

За прелив:

3 кашичице меда

3 кашичице свјежег лимуновог сока

мало нарибане лимунове корице

2 кашичице насјецканих свјежих листова менте

прстохват ванилиног шећера

Припрема:

Комадиће воћа ставите у већу здјелу. У мањој здјели измијешајте састојке за прелив. Непосредно прије послуживања воће поспите преливом и лагано промијешајте да се састојци повежу.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна брза чорба Посна брза чорба
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 15m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 16m
    0
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    1h 30m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 56m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 49m
    1