Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци

07.04.2024. 21:37
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Мјештајни Козје Луке, Миљевине и Кута протестним скупом на Тргу краља Петра у Фочи још једном су изразили незадовољство планираном изградњом привремене санитарне депоније на локалитету Грабе. Поручили су да неће дозволити да се градски отпад одлаже поред њихових домаћинстава, природних богатстава и водозахвата. Траже од надлежних да повуку донесене одлуке и јавно разговарају са становницима тог краја.

Четврти пут се незадовољни мјештани Козје Луке, Миљевине и Кута окупљају на протесту како би, како кажу, указали на дугорочне посљедице и штетност изградње привремене санитарне депонијe у њиховој близини. Оптужују локалну власт да су, без консултације са локалним становништвом, донијели одлуке о градњи и финансирању.

Члан Савјета МЗ Козја Лука, Митар Ћускић сматра да депонија ни под каквим околностима не може бити на тој локацији. „Скупштина општине је усвојила одлуку о изградњи депоније и никога од грађана није питала. Кад смо чули о чему се ради организовали смо један скуп на коме смо почели прикупљати потписе против градње. Наставили смо са протестима и повезивали све чињенице како се не би направила нека зачкољица којом би нас могли довести пред свршен чин. Нећемо им то дозволити, ићи ћемо до краја и борити се за оне природне љепоте и наше добро. Остајемо при ставу да се сазове посебна сједница СО Фоча  и да се повуче одлука, или да се поново крене у расправу, али уз сагласност народа“, категоричан је Ћускић.

Нермин Хањалић, становник Даничића, разочаран је због изостанка надлежних на данашњем скупу.

- Овим путем поручујем начелнику Општине, Милану Вукадиновићу и предсједнику Скупштине општине, Срђану Драшковићу да озбиљно схвате овај скуп, разлоге и аргументе које су грађани данас изнијели, те да обуставе све активности око изградње депоније. Питање одлагања смећа нека ријеше на еколошки прихватљив начин, у складу са важећим законским прописима. Подсјећам да је Просторним планом Републике Српске до 2025. године изричито забрањена изградња привремених санитарних депонија и предвиђено је затварање и конзервирање постојећих. Овим активностима општина Фоча крши властите и републичке прописе - рекао је Хањалић.

Слика

Мјештанин, Вукан Станковић подсјетио је да је у питању угрожавање туристички атрактивног простора, биљног и животињског свијета, пећине Ледењаче али и двадесетак индивидуалних водовода.

- Заиста не знам шта више од аргумената треба општинским властима да би предложили другу локацију. Ово је, нажалост, производ журбе и истицања рока у који је власт саму себе довела. Нисмо ми они који требамо и можемо да предлажемо рјешења али мислим да постоје и они заиста треба да се потруде да проблем ријеше на неки други начин - поручио је Станковић.

Организатори су позвали окупљене да своја мишљења и сугестије упишу у књигу примједби у згради општине јер су за то остала још три дана.

Из општине су раније нагласили да је у току процедура добијања еколошке дозволе за изградњу привремене санитарне депоније, о чему одлучују институције и стручњаци, након чега се може разговарати о овом питању. 

Коментари 0
Повезане вијести
Прекид електричне енергије у Источном Старом Граду и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Старом Граду и Фочи
Теодора Чанчар најмлађа беба у Фочи Теодора Чанчар најмлађа беба у Фочи
Метод безболног порођаја поново доступан у Универзитетској болници Фоча Метод безболног порођаја поново доступан у Универзитетској болници Фоча
Најчитаније
 • Мушкарац оставио кофере са људским остацима на мосту
  18h 55m
  0
 • Србија: Измјерено невјероватних 50 степени
  20h 49m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  5h 55m
  0
 • Огласио се главни тужилац послије саслушања осумњиченог за убиство Данке Илић
  19h 38m
  0
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  1h 13m
  0