Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci

07.04.2024. 21:37
0
IZVOR: radiofoca.com

Mještajni Kozje Luke, Miljevine i Kuta protestnim skupom na Trgu kralja Petra u Foči još jednom su izrazili nezadovoljstvo planiranom izgradnjom privremene sanitarne deponije na lokalitetu Grabe. Poručili su da neće dozvoliti da se gradski otpad odlaže pored njihovih domaćinstava, prirodnih bogatstava i vodozahvata. Traže od nadležnih da povuku donesene odluke i javno razgovaraju sa stanovnicima tog kraja.

Četvrti put se nezadovoljni mještani Kozje Luke, Miljevine i Kuta okupljaju na protestu kako bi, kako kažu, ukazali na dugoročne posljedice i štetnost izgradnje privremene sanitarne deponije u njihovoj blizini. Optužuju lokalnu vlast da su, bez konsultacije sa lokalnim stanovništvom, donijeli odluke o gradnji i finansiranju.

Član Savjeta MZ Kozja Luka, Mitar Ćuskić smatra da deponija ni pod kakvim okolnostima ne može biti na toj lokaciji. „Skupština opštine je usvojila odluku o izgradnji deponije i nikoga od građana nije pitala. Kad smo čuli o čemu se radi organizovali smo jedan skup na kome smo počeli prikupljati potpise protiv gradnje. Nastavili smo sa protestima i povezivali sve činjenice kako se ne bi napravila neka začkoljica kojom bi nas mogli dovesti pred svršen čin. Nećemo im to dozvoliti, ići ćemo do kraja i boriti se za one prirodne ljepote i naše dobro. Ostajemo pri stavu da se sazove posebna sjednica SO Foča  i da se povuče odluka, ili da se ponovo krene u raspravu, ali uz saglasnost naroda“, kategoričan je Ćuskić.

Nermin Hanjalić, stanovnik Daničića, razočaran je zbog izostanka nadležnih na današnjem skupu.

- Ovim putem poručujem načelniku Opštine, Milanu Vukadinoviću i predsjedniku Skupštine opštine, Srđanu Draškoviću da ozbiljno shvate ovaj skup, razloge i argumente koje su građani danas iznijeli, te da obustave sve aktivnosti oko izgradnje deponije. Pitanje odlaganja smeća neka riješe na ekološki prihvatljiv način, u skladu sa važećim zakonskim propisima. Podsjećam da je Prostornim planom Republike Srpske do 2025. godine izričito zabranjena izgradnja privremenih sanitarnih deponija i predviđeno je zatvaranje i konzerviranje postojećih. Ovim aktivnostima opština Foča krši vlastite i republičke propise - rekao je Hanjalić.

Slika

Mještanin, Vukan Stanković podsjetio je da je u pitanju ugrožavanje turistički atraktivnog prostora, biljnog i životinjskog svijeta, pećine Ledenjače ali i dvadesetak individualnih vodovoda.

- Zaista ne znam šta više od argumenata treba opštinskim vlastima da bi predložili drugu lokaciju. Ovo je, nažalost, proizvod žurbe i isticanja roka u koji je vlast samu sebe dovela. Nismo mi oni koji trebamo i možemo da predlažemo rješenja ali mislim da postoje i oni zaista treba da se potrude da problem riješe na neki drugi način - poručio je Stanković.

Organizatori su pozvali okupljene da svoja mišljenja i sugestije upišu u knjigu primjedbi u zgradi opštine jer su za to ostala još tri dana.

Iz opštine su ranije naglasili da je u toku procedura dobijanja ekološke dozvole za izgradnju privremene sanitarne deponije, o čemu odlučuju institucije i stručnjaci, nakon čega se može razgovarati o ovom pitanju. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    21h 14m
    0
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    21h 32m
    5
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    22h 8m
    8
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    19h 3m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    18h 5m
    0