Дизел јефтинији 10 пфенига

14.11.2023. 08:49
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Цијене горива на бензинским пумпама у Републици Српској пале су током викенда, а корекције наниже требало би очекивати и у наредним данима те би тако бензин требало да кошта пет, а дизел десет пфенига мање у односу на прошлу седмицу.

Каже ово за “Глас Српске” предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске Ђорђе Савић, појашњавајући да је до ових нових корекција дошло након промјена на глобалном нафтном тржишту.

- Гориво је у неким градовима и више од овог појефтинило. У Прњавору је то за 15 пфенига. Желе бити што конкурентнији, али вјерујем да ће они врло брзо извршити нове корекције, јер, с обзиром на то колико кошта гориво у набавци, цијене које тренутно држе нису реалне - сматра Савић.

Наводи и да је тренутна потрошња горива у Републици Српској можда и нешто већа од неких мјесечних просјека претходних година, што се, како је рекао, може објаснити повољним временским приликама.

На свјетском тржишту цијене сирове нафте пале су током прошле седмице, треће заредом, јер је, како објашњавају аналитичари, берзанске трговце и инвеститоре забринула мања потражња и потрошња у највећим свјетским економијама. Према њиховом мишљењу, то је главни разлог што је барел нафте (159 литара) са 92,3 долара, колико је коштао 29. октобра, пао на 81,5 долара.

Указују на то да је на њега, прије свега, утицала вијест да би потражња за бензином у Сједињеним Америчким Државама могла током наредне године пасти на најнижи ниво у двије деценије, али је на трговце утицала и информација да су рафинерије из Кине, земље која је највећи свјетски потрошач нафтних деривата, захтијевале мање количине саудијске нафте.

Оно што је додатно утицало на ова кретања јесу и подаци о мањој потражњи, што је појачало забринутост да привреде, поготово оне највеће, расту спорије и неуједначеније него што се првобитно очекивало.

Експерти наводе и да су се страхови од прекида снабдијевања на Блиском истоку у великој мјери распршили, али и да је у значајној мјери, сигурно не занемарљивој, на берзанска кретања утицао и повећан руски извоз нафте, али и пад рафинеријских марже слаби. Сматају и да ће док год сукоб на Блиском истоку буде “ограничен” између Израела и Палестинаца - залихе нафте остати мање-више стабилне, а самим тим и цијене у садашњим оквирима око 80 долара по једном барелу.

Црни сценарио

Тренутно једини ризик за нови и драматични раст цијена сирове нафте представља укључивање Ирана у рат Израела и Палестинаца. То би, како упозоравају аналитичари, могло довести до тога да Иран поремети транспорт из арапских земаља Персијског залива кроз Ормуски мореуз. Чак петина свјетске производње нафте на дневном нивоу прође овим водама. Затварање овог мореуза практично би одсјекло од свијета велике извознике нафте у Саудијску Арабију, Кувајт, Бахреин и Уједињене Арапске Емирате, као и Катар, највећег свјетског извозника природног гаса.

 

Аутор: Вељко Зељковић

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    17h 34m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 23m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 0m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 5m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 33m
    0