Ђак из Градишке осмислио апликацију која мотивише средњошколце да уче

07.02.2020. 21:42
0
ИЗВОР: Gradiška.tv

Ученици Техничке школе у Градишци по ко зна који пут, показали су да својим знањем и умијећем успјешно стоје раме уз раме са најбољима у областима које изучавају.

Најновији успјех остварио је Кенан Махмутагић, ученик првог разреда техничара мехатронике, који се, уз подршку професора Младена Видовића и Радована Марјановића, пласирао међу пет ученика који су израдили најбоље мобилне апликације у БиХ. Наиме, крајем прошле године, компанија Мтел позвала је заинтересоване средње школе из БиХ да се пријаве на такмичење у изради мобилних апликација.

– Направио сам апликацију „Смарт еасy едуцатион“ која на разне начине ученицима олакшава учење и помаже им да преброде препреке током школовања. Примијетио сам да многи ученици изгубе мотивацију и буду лошег расположења након лошијих оцјена или неких неугодних ситуација које им се десе у школи, па сам због тога желио употријебити баш такве функције које ће им вратити осмијех на лице и изгубљену вољу за учењем – прича Кенан Махмутагић, надарени средњошколац који се и прије уписа у Техничку школу бавио израдом мобилних апликација.

Пласман међу пет најбољих апликација на нивоу БиХ, омогућио је Кенану да у фебруару на регионалном такмичењу своју апликацију укрсти са најбоље рангираним апликацијама из Србије и Црне Горе.

– У Техничкој школи, настојимо пратити актуелне трендове у области информационих технологија, па се у том смислу врши избор и програмских језика и развојних алата за њихово коришћење, а у складу са обавезама и ограничењима који произилазе из наставних планова и програма – кажу у овој установи.

– Квалитативно смо узнапредовали, посебно уназад три године, од када смо уписали занимање Техничар информационих технологија, за које је наставни план и програм веома модеран и усклађен са актуелним трендовима – истиче проф. Младен Видовић, наглашавајући тежњу да ученици по завршетку школовања  у Техничкој школи буду што компетентнији, било за наставак школовања на високошколским установама или за рад у неким од компанија које се баве информационим технологијама.

И у области ваннаставних активности, кроз секције програмирања и интернет програмирања, и други заинтересовани ученици из осталих струка и занимања у Техничкој школи, уз подршку професора, имају могућност да науче оно што нису имали прилику кроз редовне предмете.

Коментари 0
Повезане вијести
Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел
Драма у Требињу, малољетник пријетио покољем у средњој школи Драма у Требињу, малољетник пријетио покољем у средњој школи
Дјечак махао скалпелом у школи, па се лакше повриједио Дјечак махао скалпелом у школи, па се лакше повриједио
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    21h 59m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    20h 1m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    18h 54m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    18h 2m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    18h 59m
    0