Дјечак из Лукавца пребачен на тајну локацију

15.06.2023. 15:55
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Дјечак који је јуче пуцао у основној школи у Лукавцу пребачен је на тајну локацију.

Од налаза вјештака, односно психолога зависи даљи смјер одвијања случаја. Према наводима надлежних једно је сигурно, а то је да он неће бити без адекватне бриге.

Несвакидашњи случај у којем је дјечак који још увијек није напунио 14 година извршио пуцњаву у Основној школи "Лукавац Град" у Лукавцу, те тешко ранио наставника, јуче је згрозио јавност, која од надлежних очекује одговоре на бројна питања. Због специфичности случаја, те чињенице да је ријеч о малољетној особи, надлежни у јавност дозирано пласирају информације.

Друштво се посебно пита гдје се дјечак тренутно налази, те каква је даља судбина поступка, узме ли се у обзир да је у јавности акцентовано то да у овом случају изостаје кривична одговорност за почињено кривично дјело.

Након јучерашњег чина, те привођења дјечака у полицијску станицу, по процедури, за његовог привременог старатеља именован је надлежни Центар за социјални рад. У овом случају то је центар у Лукавцу, из којег је потврђено да је дјечак збринут на локацији која се не може откривати, у циљу заштите интереса малољетника.

– Према Закону о социјалној заштити, овдје се ради о васпитно запуштеном дјетету, с обзиром да је ријеч о особи млађој од 14 година. У складу с процјенама његовог здравственог стања које се тренутно раде, врши се и изналажење адекватне институције за даље збрињавање и третман. На питање гдје се дјечак тренутно налази сада се не може дати одговор у циљу заштите интереса дјетета. Дјечак је збринут и даље се ради на процедурама које сам навела – рекла је директор Центра за социјални рад у Лукавцу Амира Хоџић.

Дјечак се налази у адекватној установи, која остаје у тајности. Према процедури коју налаже законодавство, сада се врши вјештачење дјечаковог здравственог стања.

Од налаза психолога, који ће утврдити да ли дјечак има душевну, односно менталну болест, зависи даљи ток поступка. Посебно је важно да у било којем случају, дјечак неће бити препуштен сам себи, односно налазиће се под надзором стручњака.

Како је појашњено, уколико психолози утврде да је ријеч о особи са душевним, односно менталним поремећајем, адекватна клиника на коју дјечак буде упућен, надлежном суду ће упутити захтјев за отварање ванпарничног поступка, путем којег ће јој бити додијељено старатељство, преноси Klix.

То исто ће евентуално морати учинити и нека од других институција, уколико њима буде упућен дјечак на даљу бригу, односно збрињавање и стручни третман.

Коментари 0
Повезане вијести
Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском
Звијезда срушила Зрињски и погурала Борац ка јесењој титули Звијезда срушила Зрињски и погурала Борац ка јесењој титули
У БиХ ухапшено 36 лица У БиХ ухапшено 36 лица
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  21h 10m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  3h 7m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  9h 21m
  3
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  4h 37m
  2
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  7h 27m
  0