Дјечак из Лукавца пребачен на тајну локацију

15.06.2023. 15:55
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Дјечак који је јуче пуцао у основној школи у Лукавцу пребачен је на тајну локацију.

Од налаза вјештака, односно психолога зависи даљи смјер одвијања случаја. Према наводима надлежних једно је сигурно, а то је да он неће бити без адекватне бриге.

Несвакидашњи случај у којем је дјечак који још увијек није напунио 14 година извршио пуцњаву у Основној школи "Лукавац Град" у Лукавцу, те тешко ранио наставника, јуче је згрозио јавност, која од надлежних очекује одговоре на бројна питања. Због специфичности случаја, те чињенице да је ријеч о малољетној особи, надлежни у јавност дозирано пласирају информације.

Друштво се посебно пита гдје се дјечак тренутно налази, те каква је даља судбина поступка, узме ли се у обзир да је у јавности акцентовано то да у овом случају изостаје кривична одговорност за почињено кривично дјело.

Након јучерашњег чина, те привођења дјечака у полицијску станицу, по процедури, за његовог привременог старатеља именован је надлежни Центар за социјални рад. У овом случају то је центар у Лукавцу, из којег је потврђено да је дјечак збринут на локацији која се не може откривати, у циљу заштите интереса малољетника.

– Према Закону о социјалној заштити, овдје се ради о васпитно запуштеном дјетету, с обзиром да је ријеч о особи млађој од 14 година. У складу с процјенама његовог здравственог стања које се тренутно раде, врши се и изналажење адекватне институције за даље збрињавање и третман. На питање гдје се дјечак тренутно налази сада се не може дати одговор у циљу заштите интереса дјетета. Дјечак је збринут и даље се ради на процедурама које сам навела – рекла је директор Центра за социјални рад у Лукавцу Амира Хоџић.

Дјечак се налази у адекватној установи, која остаје у тајности. Према процедури коју налаже законодавство, сада се врши вјештачење дјечаковог здравственог стања.

Од налаза психолога, који ће утврдити да ли дјечак има душевну, односно менталну болест, зависи даљи ток поступка. Посебно је важно да у било којем случају, дјечак неће бити препуштен сам себи, односно налазиће се под надзором стручњака.

Како је појашњено, уколико психолози утврде да је ријеч о особи са душевним, односно менталним поремећајем, адекватна клиника на коју дјечак буде упућен, надлежном суду ће упутити захтјев за отварање ванпарничног поступка, путем којег ће јој бити додијељено старатељство, преноси Klix.

То исто ће евентуално морати учинити и нека од других институција, уколико њима буде упућен дјечак на даљу бригу, односно збрињавање и стручни третман.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 31m
    4
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 11m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 23m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 17m
    0