"Дјечак лептир" из БиХ успјешно оперисан у Турској

31.10.2022. 09:20
0
ИЗВОР: Анадолија

Фарис Ножић, 16-огодишњи тинејџер из Босне и Херцеговине, који болује од булозне епидермолизе и код којег су прсти били спојени због болести те није могао користити руке, успјешно је оперисан у турском граду Санлиурфи.

Можда сте негдје чули или видјели слоган “Дјецу лептире и обичан додир боли”, али вам вјеројатно баш и није било јасно о чему се заправо ради.

Овдје се у ствари ради се о дјеци обољелој од булозне епидермолизе, болести чија је главна карактеристика крхка и рањива кожа попут лептирових крила. За ову дјецу и обичан додир може значити нову бол и ново оштећење.

Њихова свакодневица значи бол, нове ране, нова превијања, хируршке захвате, сталну овисност, помоћ, његу и пратњу других. Зато обољеле од булозне епидермолизе зову “дјеца лептири”.

Булозна епидермолиза је врло ријетка и тешка генетска болест коју карактерише јака осјетљивост коже, а код неких обољелих и слузница, са стварањем мјехура и рана. Кожа је осјетљива на најмањи притисак, трљање и додир, па врло лако настају болне ране попут опекотина.

Осим кожних проблема, ова болест праћена је и низом компликација на осталим органима (очима, пробавном систему и систему за покретање), тако да већина обољелих постају 80 до 100-постотни инвалиди већ након неколико година живота. Управо због тих карактеристика ова болест захтијева мултидисциплинаран приступ и праћење обољелих.

Тако је због прогресије булозе епидермолизе, код младог Фариса из БиХ већи дио тијела био је прекривен ранама, а прсти су му се временом спојили.

Породица Ножић је тражила љекаре који им могли помоћи, те су се путем интернета упознали са специјалистом естетске, пластичне и реконструктивне хирургије Абдулкадиром Цалавулом из приватне болнице у Санлиурфи у Турској.

Фарис је потом с породицом отпутовао у Санлиурфу, гдје је подвргнут тросатној операцији коју је успјешно обавио медицински тим од 10 особа.

Након операције Фарис је казао да због болести већину времена није могао да излази ван куће, додавши да је врло сретан што ће поново моћи користити руке.

– Дуго нисам могао да користим руке, мајка ми је углавном помагала. Веома сам сретан што ћу поново користити своје руке. Захваљујем се свима овдје – рекао је овај тинејџер.

Његова мајка Медиха Нозић истакла је да су се код Фариса појавиле ране по тијелу још док је био мали.

– Одвели смо га у болницу и рекли су нам да има булозну епидермолизу. Радимо на лијечењу нашег дјетета већ дуги низ година. Сазнали смо да у Турској постоји третман за ову болест. Дошли смо овдје и заиста хвала свима. Доктор Абдулкадир Kалавул и цијела екипа су нас прелијепо дочекали и операција је прошла успјешно – казала је она.

Отац Салко Ножић је истакао како је веома сретан да је операција била успјешна.

Kалавул, који је обавио операцију, рекао је да су оперативни захвати код ове ријетке кожне болести веома захтјевни и тешки.

– Будући да је кожа пацијената веома осјетљива, мјесто које додирнете некада остаје у вашим рукама. Породица је прошла кроз доста потешкоћа због овог проблема. Фарисова породица нам се обратила за помоћ и ево, операција је била врло успјешна. Сада ће Фарис моћи користити руке – казао је Kалавул.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    18h 39m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    18h 46m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    15h 28m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    10h 6m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    10h 38m
    0