Дјечак рањен у “Рибникару” оперисан у Чикагу

20.06.2023. 15:22
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Дјечак који је тешко повријеђен у пуцњави у ОШ “Владислав Рибникар” оперисан је у Чикагу, колеге су задовољне операцијом, оштећења су тешка и тренутно је на некаквој специјалној рехабилитацији, рекла је министар здравља Србије Даница Грујичић.

Опоравак ће, наводи Грујичићева, трајати дуго, што и сами знају и из искуства.

- То је кичмена мождина. Питање је, такође, и брахијалног плексуса на десној страни. Леву руку је прилично добро покретао и пре те операције. Шта ће бити с ногама, све је неизвесно. Најважније је да он верује да може да се опорави. Психичко стање је јако битно. Немам информацију у каквом је тренутно стању. Док је био у Београду имао је фазе и расположења и нерасположења. Млад је, дечак који је био врло активан, одједном је постао завистан од комплете туђе неге. Није лако - објашњава проф. Грујичић.

С дјечаком су у Чикаго отишли и родитељи, који су, иначе, доктори.

- Надам да ће они, као лекари, моћи да виде каква је то врста рехабилитације на којој је дете и све што немамо овде у земљи па да то и уводимо. Увек, и када се прати неки пацијент, човек може много да научи, да види да ли постоји нека новина, да ли можда ми нешто радимо боље не го они. Од свакога можете нешто да научите - каже Грујичева.

Опоравак дјевојке рањене у маскару код Младеновца

Дјевојка рањена у маскару код Младеновца којој је ампутирана шака је на рехабилитацији.

- Када прође рехебилитација видеће се да ли је погодна за ту роботичку шаку. РФЗО је преузео обавезу да све то финансира. Када се у било којој породици десе такве трагедије, увек је потребна помоћ. Али не сме се причати да држава неће платити оно што је строго везано за здравље и да се за то скупља новац. Треба скупити новац тим родитељима, породици, њој самој треба помоћи јер је ипак остала без шаке. Али, држава ће све што је везано за здравство у случају све те деце и тих младих људи који су повређени, учинити све и платити све - наводи Грујичићева.

Додаје и да је дјевојчица, која преминула у “Тиршовој” 12 дана након масакра у “Рибникару”, нажалост, од старта била мождано мртва.

- Али ми смо ипак до краја радили све што смо могли. Знате да тиме идете и против медицине, јер је дете мождано мртво, али је дете и морате да учините све што можете - наводи Грујичићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Радосне вијести - Софија оперисана у Турској (ВИДЕО) Радосне вијести - Софија оперисана у Турској (ВИДЕО)
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    22h 40m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    13h 35m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    12h 24m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 46m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 1m
    0