Дјечаку који је починио масакр у школи пријети једна од ове три казне

04.05.2023. 21:36
3
ИЗВОР: nezavisne.com

Коста К. убио је осморо ученика своје школе и школског чувара након чега је приведен у дворишту. Будући да нема навршених 14 година, по Закону се води као дијете и не може кривично одговарати, а његова даља судбина може отићи у три правца.

Дјечак се од синоћ налази на Клиници за неуропсихијатрију за дјецу и омладину, у посебном дјечјем одјељењу гдје љекари обављају опсервацију.

Специјалиста за социјално право Драган Вулевић објаснио је које су три могућности за Косту К. по завршетку психијатријске опсервације.

- То јесте врста проблема шта даље. Не можемо га држати у притвору, затвору, задржавати га у оквиру правосудног система. Он се сад налази у Клиници за дјечију неурологију и психијатрију. Тај период ће проћи, то не значи да ће трајати три или пет дана, то све зависи од одлуке љекара. Док дају одређену дијагнозу. Након тога, то прелази у надлежност Центра за социјални рад - каже Вулевић.

Након што случај преузме Центар за социјални рад, постоје три могућности у даљем поступању, а све три зависе од налаза љекара.

- Прва могућност је даља хоспитализација, за то је потребна сагласност родитеља. Ако родитељи не дају сагласност, орган старатељства може покренути поступак за доношење привремене мјере о лишењу родитељског права и поставити дјетету привременог старатеља. Друга могућност која је могућа јесте да га пусте и да се смјести у институцију за дјецу са поремећајима у понашању, то је дом за васпитање дјеце у Књажевцу. И за то је потребна сагласност родитеља, ако је они не дају, онда опет иде поступак за доношење о лишењу родитељског права. Трећа могућност, љекарска екипа може да каже да није потребно лијечење и дјечак се враћа у своју породицу. Онда је орган старатељства дужан да састави детаљан план подршке родитеља у подизању дјетета - испричао је гостујући на РТС специјалиста за социјално право Драган Вулевић.

Токсиколошке анализе крви Косте К. (13), који је јуче убио осморо вршњака и чувара школе, а ранио шесторо дјеце и наставницу историје, негативне су на алкохол и наркотике, сазнаје Блиц.

Подсјетимо, Коста К. је јуче ујутру ушао у школу са очевим пиштољем, прво је упуцао чувара школе, затим дежурне ученице и још једну дјевојчицу на ходнику, па се упутио у кабинет историје. Тамо је ранио наставницу, а онда је почео да пуца у вршњаке. Према званичним информацијама МУП-а убијено је седам дјевојчица, један дјечак, као и чувар школе. Рањено је шесторо дјеце, као и наставница историје.

- Како је саопштило Више јавно тужилаштво у Београду дечак према Закону о малољетним учиниоцима дјела и кривично правној заштити малољетних лица није кривично одговоран јер нема навршених 14 година живота. С друге стране, његовом оцу Владимиру одређено је задржавање до 48 сати због сумње да је извршио кривично дјело – тешка дела против опште сигурности. Уколико је дечак старост испод 14 године, нема кривичне одговорност с обзиром на узраст. Што се тиче одговорности родитеља, уколико је квалификација тешко дјело против опште сигурности из члана 288. а у вези члана 278. Кривичног законика, казна затвора може ићи до 12 година - објаснио је за Блиц адвокат Никола Илић.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Миладин (други пут) 06.05.2023. 14:53
    @Flonk/ 'Мали је био утрениран као специјалац'.
    Нисмо сви стабилног психичког стања (а и најстабилнији пукну под притиском). Слажем се са твојим првим делом текста о оружју - јер се сигурно са употребом оружја утренирао у стрељани, алу са тактиком убијања се утренирао у игри пуцачуна - прво се убије главни лик (обезбеђење), па главни противници (школски другови) за које се направи списак (план) као у игрици - и тако, кад се повезжу теорија (игрице) и пракса (стрељана) са нестабилним ликом (узроци нестабилности могу бити један или многи) ето великог потенцијалног зла.
  • Generic placeholder image
    Flonk 05.05.2023. 18:18
    Milioni djece igraju igrice i nikoga ne ubiju. Uticaj igrica i televizije se precjenjuje.
    Problem je što je mali imao pristup oružju i znao kako da ga koristi. Ko normalan uči dijete od 13 godina da rukuje pištoljem. Mali je bio utreniran kao specijalac.
  • Generic placeholder image
    Миладин 05.05.2023. 10:41
    Убијао је као у игрици пуцачина. У мојој широј фамилији има дечак тих година који стално игра те игрице до дубоко у ноћ, и кад дођем у посету стално чујем оно 'лик на мене, лик на мене'. Питам мајку што то дозвољава, а она немарно и са осмехом 'ма има група од њих 4 - 5 који то стално играју'. Да ли ико проучава како те игрице утичу на психу деце, и да ли ико сходно томе доноси одлуку о некој забрани или одобрењу ове или онемигрице? (Вероватно нико а требали би видети чине ли шта други по овом питању?)
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 17m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 52m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 51m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 18m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 10m
    0