Dječaku koji je počinio masakr u školi prijeti jedna od ove tri kazne

04.05.2023. 21:36
3
IZVOR: nezavisne.com

Kosta K. ubio je osmoro učenika svoje škole i školskog čuvara nakon čega je priveden u dvorištu. Budući da nema navršenih 14 godina, po Zakonu se vodi kao dijete i ne može krivično odgovarati, a njegova dalja sudbina može otići u tri pravca.

Dječak se od sinoć nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za djecu i omladinu, u posebnom dječjem odjeljenju gdje ljekari obavljaju opservaciju.

Specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević objasnio je koje su tri mogućnosti za Kostu K. po završetku psihijatrijske opservacije.

- To jeste vrsta problema šta dalje. Ne možemo ga držati u pritvoru, zatvoru, zadržavati ga u okviru pravosudnog sistema. On se sad nalazi u Klinici za dječiju neurologiju i psihijatriju. Taj period će proći, to ne znači da će trajati tri ili pet dana, to sve zavisi od odluke ljekara. Dok daju određenu dijagnozu. Nakon toga, to prelazi u nadležnost Centra za socijalni rad - kaže Vulević.

Nakon što slučaj preuzme Centar za socijalni rad, postoje tri mogućnosti u daljem postupanju, a sve tri zavise od nalaza ljekara.

- Prva mogućnost je dalja hospitalizacija, za to je potrebna saglasnost roditelja. Ako roditelji ne daju saglasnost, organ starateljstva može pokrenuti postupak za donošenje privremene mjere o lišenju roditeljskog prava i postaviti djetetu privremenog staratelja. Druga mogućnost koja je moguća jeste da ga puste i da se smjesti u instituciju za djecu sa poremećajima u ponašanju, to je dom za vaspitanje djece u Knjaževcu. I za to je potrebna saglasnost roditelja, ako je oni ne daju, onda opet ide postupak za donošenje o lišenju roditeljskog prava. Treća mogućnost, ljekarska ekipa može da kaže da nije potrebno liječenje i dječak se vraća u svoju porodicu. Onda je organ starateljstva dužan da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju djeteta - ispričao je gostujući na RTS specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević.

Toksikološke analize krvi Koste K. (13), koji je juče ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole, a ranio šestoro djece i nastavnicu istorije, negativne su na alkohol i narkotike, saznaje Blic.

Podsjetimo, Kosta K. je juče ujutru ušao u školu sa očevim pištoljem, prvo je upucao čuvara škole, zatim dežurne učenice i još jednu djevojčicu na hodniku, pa se uputio u kabinet istorije. Tamo je ranio nastavnicu, a onda je počeo da puca u vršnjake. Prema zvaničnim informacijama MUP-a ubijeno je sedam djevojčica, jedan dječak, kao i čuvar škole. Ranjeno je šestoro djece, kao i nastavnica istorije.

- Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu dečak prema Zakonu o maloljetnim učiniocima djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnih lica nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina života. S druge strane, njegovom ocu Vladimiru određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo – teška dela protiv opšte sigurnosti. Ukoliko je dečak starost ispod 14 godine, nema krivične odgovornost s obzirom na uzrast. Što se tiče odgovornosti roditelja, ukoliko je kvalifikacija teško djelo protiv opšte sigurnosti iz člana 288. a u vezi člana 278. Krivičnog zakonika, kazna zatvora može ići do 12 godina - objasnio je za Blic advokat Nikola Ilić.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Miladin (drugi put) 06.05.2023. 14:53
    @Flonk/ 'Mali je bio utreniran kao specijalac'.
    Nismo svi stabilnog psihičkog stanja (a i najstabilniji puknu pod pritiskom). Slažem se sa tvojim prvim delom teksta o oružju - jer se sigurno sa upotrebom oružja utrenirao u streljani, alu sa taktikom ubijanja se utrenirao u igri pucačuna - prvo se ubije glavni lik (obezbeđenje), pa glavni protivnici (školski drugovi) za koje se napravi spisak (plan) kao u igrici - i tako, kad se povezžu teorija (igrice) i praksa (streljana) sa nestabilnim likom (uzroci nestabilnosti mogu biti jedan ili mnogi) eto velikog potencijalnog zla.
  • Generic placeholder image
    Flonk 05.05.2023. 18:18
    Milioni djece igraju igrice i nikoga ne ubiju. Uticaj igrica i televizije se precjenjuje.
    Problem je što je mali imao pristup oružju i znao kako da ga koristi. Ko normalan uči dijete od 13 godina da rukuje pištoljem. Mali je bio utreniran kao specijalac.
  • Generic placeholder image
    Miladin 05.05.2023. 10:41
    Ubijao je kao u igrici pucačina. U mojoj široj familiji ima dečak tih godina koji stalno igra te igrice do duboko u noć, i kad dođem u posetu stalno čujem ono 'lik na mene, lik na mene'. Pitam majku što to dozvoljava, a ona nemarno i sa osmehom 'ma ima grupa od njih 4 - 5 koji to stalno igraju'. Da li iko proučava kako te igrice utiču na psihu dece, i da li iko shodno tome donosi odluku o nekoj zabrani ili odobrenju ove ili onemigrice? (Verovatno niko a trebali bi videti čine li šta drugi po ovom pitanju?)
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    23h 21m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    2h 14m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    9h 20m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    7h 47m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    9h 39m
    0