Дјеци са Косова и Метохије боравак у Српској дашак слободе

19.06.2023. 15:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Долазак у Републику Српску за нас представља прави дашак слободе, рекла је за "Независне новине" Ивана Ракић, предсједница Дневног центра "Подржи ме – 9. јануар" из Косовске Митровице.

Ракићева је и мајка дјевојчице са потешкоћама у развоју, а са још двадесетак дјеце и њихових родитеља, корисника Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" стигла је у Српску, гдје ће боравити пет дана у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" у реализацији бањалучког Одбора за помоћ Космету.

- Подршка и хуманост грађана Републике Српске много значи Србима на Космету. Долазак у Српску је прилика да деца осете мало нормалности, јер смо стално окружени опасношћу, сиренама, пуцњевима, хапшењима, оклопним возилима. Вероватно јавност зна како је напета ситуација на Косову и Метохији, чини ми се да никада није било горе,тако да није било лако оставити породице и кренути на пут. Уз помоћ Одбора и господина Арлова, ми имамо Центар 'Подржи ме - 9. јануар', који није још скроз уређен за потребе деце, али користимо тај простор, као и учионице које смо средили - рекла је Ракићева и додала да се дјеца радују хуманитарном концерту.

Дочек за наше драге госте из Косова и Метохије приређен је у Етно селу "Станишићи" након чега су се упутили за Бањалуку, гдје ће боравити пет дана, рекао је за "Независне новине" Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Космету.

Како каже, њиховим доласком почео је 11. пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

- За наше госте смо припремили један специфичан и разноврстан програм, а 22. јуна ће бити одржан и хуманитарни концерт у Бањалуци, који смо припремили заједно са Удружењем младих 'Бели анђео', и уз помоћ Владе Ђајићам директора УКЦ-а РС. Млади ће имати прилику за упознавање града, шетње, као и пријем код многобројних пријатеља Одбора. Међу њима је и група пензионера из Српске, предвођени професором у пензији Михаелом Ристићем, који су сакупили око три хиљаде КМ и уручиће их као помоћ дјеци са потешкоћама у развоју - рекао је Арлов и напомено да је веома поносан на хуманост Републике Српске.

Арлов је навео да нова група гостију са Косова стиже 24. и 25. јуна, када на седам дана у 19 градова и општина Републике Српске долази више од 800 ученика и наставника из 40 основних школа са Космета. Госте са Косова ће, како је рекао, дочекати у Етно селу "Станишићи" 24. јуна, а у Андрићграду 25. јуна.

Пише: Јована Тошић

Коментари 0
Повезане вијести
Хапшења због обљубе дјеце и порнографије Хапшења због обљубе дјеце и порнографије
Српска богатија за 20 беба Српска богатија за 20 беба
Александра Јакшић освојила злато на првенству Републике Српске Александра Јакшић освојила злато на првенству Републике Српске
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  12h 3m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  17h 17m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  7h 48m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  16h 6m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  13h 45m
  4