Дјеци са Косова и Метохије боравак у Српској дашак слободе

19.06.2023. 15:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Долазак у Републику Српску за нас представља прави дашак слободе, рекла је за "Независне новине" Ивана Ракић, предсједница Дневног центра "Подржи ме – 9. јануар" из Косовске Митровице.

Ракићева је и мајка дјевојчице са потешкоћама у развоју, а са још двадесетак дјеце и њихових родитеља, корисника Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" стигла је у Српску, гдје ће боравити пет дана у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" у реализацији бањалучког Одбора за помоћ Космету.

- Подршка и хуманост грађана Републике Српске много значи Србима на Космету. Долазак у Српску је прилика да деца осете мало нормалности, јер смо стално окружени опасношћу, сиренама, пуцњевима, хапшењима, оклопним возилима. Вероватно јавност зна како је напета ситуација на Косову и Метохији, чини ми се да никада није било горе,тако да није било лако оставити породице и кренути на пут. Уз помоћ Одбора и господина Арлова, ми имамо Центар 'Подржи ме - 9. јануар', који није још скроз уређен за потребе деце, али користимо тај простор, као и учионице које смо средили - рекла је Ракићева и додала да се дјеца радују хуманитарном концерту.

Дочек за наше драге госте из Косова и Метохије приређен је у Етно селу "Станишићи" након чега су се упутили за Бањалуку, гдје ће боравити пет дана, рекао је за "Независне новине" Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Космету.

Како каже, њиховим доласком почео је 11. пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

- За наше госте смо припремили један специфичан и разноврстан програм, а 22. јуна ће бити одржан и хуманитарни концерт у Бањалуци, који смо припремили заједно са Удружењем младих 'Бели анђео', и уз помоћ Владе Ђајићам директора УКЦ-а РС. Млади ће имати прилику за упознавање града, шетње, као и пријем код многобројних пријатеља Одбора. Међу њима је и група пензионера из Српске, предвођени професором у пензији Михаелом Ристићем, који су сакупили око три хиљаде КМ и уручиће их као помоћ дјеци са потешкоћама у развоју - рекао је Арлов и напомено да је веома поносан на хуманост Републике Српске.

Арлов је навео да нова група гостију са Косова стиже 24. и 25. јуна, када на седам дана у 19 градова и општина Републике Српске долази више од 800 ученика и наставника из 40 основних школа са Космета. Госте са Косова ће, како је рекао, дочекати у Етно селу "Станишићи" 24. јуна, а у Андрићграду 25. јуна.

Пише: Јована Тошић

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    19h 1m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    18h 32m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 48m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    18h 55m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    10h 43m
    2