Djeci sa Kosova i Metohije boravak u Srpskoj dašak slobode

19.06.2023. 15:35
0
IZVOR: nezavisne.com

Dolazak u Republiku Srpsku za nas predstavlja pravi dašak slobode, rekla je za "Nezavisne novine" Ivana Rakić, predsjednica Dnevnog centra "Podrži me – 9. januar" iz Kosovske Mitrovice.

Rakićeva je i majka djevojčice sa poteškoćama u razvoju, a sa još dvadesetak djece i njihovih roditelja, korisnika Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" stigla je u Srpsku, gdje će boraviti pet dana u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" u realizaciji banjalučkog Odbora za pomoć Kosmetu.

- Podrška i humanost građana Republike Srpske mnogo znači Srbima na Kosmetu. Dolazak u Srpsku je prilika da deca osete malo normalnosti, jer smo stalno okruženi opasnošću, sirenama, pucnjevima, hapšenjima, oklopnim vozilima. Verovatno javnost zna kako je napeta situacija na Kosovu i Metohiji, čini mi se da nikada nije bilo gore,tako da nije bilo lako ostaviti porodice i krenuti na put. Uz pomoć Odbora i gospodina Arlova, mi imamo Centar 'Podrži me - 9. januar', koji nije još skroz uređen za potrebe dece, ali koristimo taj prostor, kao i učionice koje smo sredili - rekla je Rakićeva i dodala da se djeca raduju humanitarnom koncertu.

Doček za naše drage goste iz Kosova i Metohije priređen je u Etno selu "Stanišići" nakon čega su se uputili za Banjaluku, gdje će boraviti pet dana, rekao je za "Nezavisne novine" Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Kosmetu.

Kako kaže, njihovim dolaskom počeo je 11. projekat "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

- Za naše goste smo pripremili jedan specifičan i raznovrstan program, a 22. juna će biti održan i humanitarni koncert u Banjaluci, koji smo pripremili zajedno sa Udruženjem mladih 'Beli anđeo', i uz pomoć Vlade Đajićam direktora UKC-a RS. Mladi će imati priliku za upoznavanje grada, šetnje, kao i prijem kod mnogobrojnih prijatelja Odbora. Među njima je i grupa penzionera iz Srpske, predvođeni profesorom u penziji Mihaelom Ristićem, koji su sakupili oko tri hiljade KM i uručiće ih kao pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju - rekao je Arlov i napomeno da je veoma ponosan na humanost Republike Srpske.

Arlov je naveo da nova grupa gostiju sa Kosova stiže 24. i 25. juna, kada na sedam dana u 19 gradova i opština Republike Srpske dolazi više od 800 učenika i nastavnika iz 40 osnovnih škola sa Kosmeta. Goste sa Kosova će, kako je rekao, dočekati u Etno selu "Stanišići" 24. juna, a u Andrićgradu 25. juna.

Piše: Jovana Tošić

Komentari 0
Povezane vijesti
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    17h 24m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    18h 39m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    22h 57m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    14h 32m
    0
  • Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 41m
    0