Дјечије одјељење Матичне библиотеке: Развијати љубав дјеце према књизи

02.04.2020. 13:26
0
ИЗВОР: Срна

Основни циљ Дјечијег одјељења Матичне библиотеке Источно Сарајево је да кроз бројне креативне и едукативне радионице развије осјећај љубави према писаној ријечи и књизи код дјеце, а самим тим и љубав према стицању нових знања, изјавила је "Срни" библиотекар Милица Кењић, поводом 2. априла - Међународног дана књиге за дјецу.

Дјечије одјељење тренутно ради од 8.00 до 13.00 часова, само за размјену књига, те моле кориснике да обавезно приликом посјете користе заштитне маске и рукавице и држе прописано растојање.

Кењићева је навела да имају око 2.500 чланова, те да Дјечије одјељење садржи више од 15.000 наслова намијењених дјеци од предшколског до узраста завршног разреда основне школе.

- Чињеница да кроз наше просторије у нормалним околностима прође више од 50 корисника дневно, а 18.000 годишње, говори о томе колико је магија књижевног надахнућа присутна и данас. Не знам како ће бити у наредном периоду, с обзиром на епидемиолошку ситуацију, јер сада радимо скраћено и све наше радионице су обустављене до даљег -изјавила је Кењићева.

Она је подсјетила да Дјечије одјељење организује едукативне и ликовне радионице, мале школе њемачког језика, али имају прилагођен програм и за најмлађе посјетице који се тек упознају са писаном ријечи и њима се на радионицама илуструју и читају текстови.

Из Библиотеке поручују да бесплатне услуге које обезбјеђују за све малишане до 14 година уклањају социјалне баријере и дају једнаку могућност свима за кориштење како библиотечког тако и дидактичког материјала, могућност за стицање нових знања кроз најсавременије методе и радионичке активности, те креативно провођење слободног времена.

Кењићева је рекла да заинтересовани на Дјечијем одјељењу могу да пронађу сликовнице, енциклопедије, рјечнике, научнопопуларну литературу и стрипове, а уз књиге, омогућено је и посуђивање CD и DVD издања.

- Дјеца воле да сама бирају сликовнице, тако да им дозвољавамо да изаберу нешто по њиховом укусу, а што се тиче школараца - они узимају лектире. Тренутно су тражене књиге `Дјечаци са Уне`, `Радознали дјечак`, а када је ријеч о забавној литератури, најпопуларнији наслови су `Дневник Шоњавка`, `Дневник штреберке` и слично - рекла је Кењићева.

Она је изразила наду да ће ускоро бити у прилици да почну са припремама представе и других садржаја, како би на адекватан начин прославили јубиларни десети рођендан.

Међународни дан књиге за дјецу обиљежава се 2. априла, а установљен је 1967. године на основу одлуке Унеска, како би дјеци била послата порука о магији књижевног надахнућа и важности развијања љубави према писаној речи.

Дан књиге за дјецу прославља се на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена - творца многих бајки и пјесама које су обиљежиле дјетињство генерација дјеце широм планете.

Коментари 0
Повезане вијести
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву
Књижевно вече Драгана Вилића у Источном Новом Сарајеву Књижевно вече Драгана Вилића у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 10m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 45m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 44m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 11m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 3m
    0