Dječije odjeljenje Matične biblioteke: Razvijati ljubav djece prema knjizi

02.04.2020. 13:26
0
IZVOR: Srna

Osnovni cilj Dječijeg odjeljenja Matične biblioteke Istočno Sarajevo je da kroz brojne kreativne i edukativne radionice razvije osjećaj ljubavi prema pisanoj riječi i knjizi kod djece, a samim tim i ljubav prema sticanju novih znanja, izjavila je "Srni" bibliotekar Milica Kenjić, povodom 2. aprila - Međunarodnog dana knjige za djecu.

Dječije odjeljenje trenutno radi od 8.00 do 13.00 časova, samo za razmjenu knjiga, te mole korisnike da obavezno prilikom posjete koriste zaštitne maske i rukavice i drže propisano rastojanje.

Kenjićeva je navela da imaju oko 2.500 članova, te da Dječije odjeljenje sadrži više od 15.000 naslova namijenjenih djeci od predškolskog do uzrasta završnog razreda osnovne škole.

- Činjenica da kroz naše prostorije u normalnim okolnostima prođe više od 50 korisnika dnevno, a 18.000 godišnje, govori o tome koliko je magija književnog nadahnuća prisutna i danas. Ne znam kako će biti u narednom periodu, s obzirom na epidemiološku situaciju, jer sada radimo skraćeno i sve naše radionice su obustavljene do daljeg -izjavila je Kenjićeva.

Ona je podsjetila da Dječije odjeljenje organizuje edukativne i likovne radionice, male škole njemačkog jezika, ali imaju prilagođen program i za najmlađe posjetice koji se tek upoznaju sa pisanom riječi i njima se na radionicama ilustruju i čitaju tekstovi.

Iz Biblioteke poručuju da besplatne usluge koje obezbjeđuju za sve mališane do 14 godina uklanjaju socijalne barijere i daju jednaku mogućnost svima za korištenje kako bibliotečkog tako i didaktičkog materijala, mogućnost za sticanje novih znanja kroz najsavremenije metode i radioničke aktivnosti, te kreativno provođenje slobodnog vremena.

Kenjićeva je rekla da zainteresovani na Dječijem odjeljenju mogu da pronađu slikovnice, enciklopedije, rječnike, naučnopopularnu literaturu i stripove, a uz knjige, omogućeno je i posuđivanje CD i DVD izdanja.

- Djeca vole da sama biraju slikovnice, tako da im dozvoljavamo da izaberu nešto po njihovom ukusu, a što se tiče školaraca - oni uzimaju lektire. Trenutno su tražene knjige `Dječaci sa Une`, `Radoznali dječak`, a kada je riječ o zabavnoj literaturi, najpopularniji naslovi su `Dnevnik Šonjavka`, `Dnevnik štreberke` i slično - rekla je Kenjićeva.

Ona je izrazila nadu da će uskoro biti u prilici da počnu sa pripremama predstave i drugih sadržaja, kako bi na adekvatan način proslavili jubilarni deseti rođendan.

Međunarodni dan knjige za djecu obilježava se 2. aprila, a ustanovljen je 1967. godine na osnovu odluke Uneska, kako bi djeci bila poslata poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči.

Dan knjige za djecu proslavlja se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena - tvorca mnogih bajki i pjesama koje su obilježile djetinjstvo generacija djece širom planete.

Komentari 0
Povezane vijesti
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Promocija knjige Mirka Šošića „Život u ratu (doktori u ratu)“ u Istočnom Novom Sarajevu Promocija knjige Mirka Šošića „Život u ratu (doktori u ratu)“ u Istočnom Novom Sarajevu
Književno veče Dragana Vilića u Istočnom Novom Sarajevu Književno veče Dragana Vilića u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    14h 50m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    17h 9m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    17h 36m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    20h 16m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    12h 57m
    0